Dubbingi Fox Kids/Jetix
Do wakacji Jetix Polska ma się przekształcić w Disney xD, więc problem marnych dubbingów zostanie z pewnością rozwiązany. Disney stara się dbać o poziom dubbingów nie tylko kinowych, ale i telewizyjnych. Po przekształceniu bedą musieli poddac ponownemu zdubbingowaniu wszystkie seriale i filmy w "spadku" po Jetix, ponieważ ich obecne dubbingi nie nadają sie do ogladania, a raczej słuchania. Jesli chcą dbac o dobre imię marki jak i jakość nadawanych programów to będzie ich pierwsze posunięcie po zmianie loga stacji.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.
Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.
Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:
dezerter_poczta@op.pl
Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.
Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:
dezerter_poczta@op.pl
Po pierwsze, raczej przed wakacjami to nie nastąpi. Wcześniej niż we wrześniu - wątpię.
Po drugie, Jetix (zawsze należący do Disneya!) był i jest bardzo skąpy, i zawsze starał się zdobyć istniejącą polonizację.
Po trzecie - taniej byłoby IZowe seriale (w większości mało ważne) zdjąć. Wendy Wu jest jakimś tam problemem, ale tu pewnie rządzą jakieś układy...
Po drugie, Jetix (zawsze należący do Disneya!) był i jest bardzo skąpy, i zawsze starał się zdobyć istniejącą polonizację.
Po trzecie - taniej byłoby IZowe seriale (w większości mało ważne) zdjąć. Wendy Wu jest jakimś tam problemem, ale tu pewnie rządzą jakieś układy...
https://youtu.be/8_E_5D3hekc lub https://youtu.be/4c-0ZbEHhGgJestem pewien, że z powodu samej, nowej nazwy stacji "DISNEY" jakośc ich dubbingów powinna się podnieść i to w znaczący sposób. Gdyby zostały na obecnym poziomie(w co raczej wątpię) to sama marka ucierpiałaby w Polsce na wizerunku do czego szefowie w USA raczej nie dopuszczą.AtoMan pisze:Po drugie, Jetix (zawsze należący do Disneya!) był i jest bardzo skąpy, i zawsze starał się zdobyć istniejącą polonizację.
Co do Izet Textu, to nie powinni tykać nawet postsynchronów, bo i tak by nie wykonali dobrze zadania(ludzie którzy tam pracują nie słyszeli chyba o czyms takim jak kłapy). Jedyne czym powinni sie zajmowac to lektorowaniem "produkcji" dla "Mango 24"
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.
dezerter_poczta@op.pl
dezerter_poczta@op.pl
Przecież obecne dubbingi Jetix, pomijając IZ (a i to nie wszystkie są tragiczne), którego jest tam już bardzo mało, są bardzo dobre. Bardzo wątpię, by po zmianie na Disney XD Eurocom przestał dla nich dubbingować (IZ może przestać), A CO DOPIERO REDUBBINGOWAĆ ICH OBECNE POZYCJE. Przecież byłby to kompletny idiotyzm 
Poza tym Disneyowy Sun też potrafi namieszać, czego Pokemony są najlepszym przykładem.
[teraz wyobraźmy sobie Naruto z nowym, Sunowym dubem. Większość fanów i tak będzie niezadowolona, a ci którzy lubili poprzedni dubbing dopiero się wściekną].
"ponieważ ich obecne dubbingi nie nadają sie do ogladania, a raczej słuchania." -> no coments.
Poza tym Disneyowy Sun też potrafi namieszać, czego Pokemony są najlepszym przykładem.
[teraz wyobraźmy sobie Naruto z nowym, Sunowym dubem. Większość fanów i tak będzie niezadowolona, a ci którzy lubili poprzedni dubbing dopiero się wściekną].
"ponieważ ich obecne dubbingi nie nadają sie do ogladania, a raczej słuchania." -> no coments.
-
Brandon568
- Stremowany amator
Re:
Tak Hal Stewart to był Marcin Troński.
A Dextera przybrana siostra czyli Molly Stewart mówiła przepięknym głosem Iwony Rulewicz.
Barbara Stewart czyli żona Hala- Joanna Jedryka.
Ferbus- Józef Mika.
Do dziś pamiętam i chętnie zobaczyłbym choć jeden odcinek po polsku.
A Dextera przybrana siostra czyli Molly Stewart mówiła przepięknym głosem Iwony Rulewicz.
Barbara Stewart czyli żona Hala- Joanna Jedryka.
Ferbus- Józef Mika.
Do dziś pamiętam i chętnie zobaczyłbym choć jeden odcinek po polsku.
-
Brandon568
- Stremowany amator
Re:
Tak Hal Stewart to był Marcin Troński.Dezerter pisze: ↑10 maja 2008, o 23:31Niezbyt przepadam za znanymi aktorami którzy udzielaja sie w dubbingu, ale Piotr Adamczyk idealnie pasował w roli tytułowej. Pamiętam, że lektorem który czytał polską listę dialogową "Masked Rider'a" podczas intra był Andrzej Ferenc. Mogę się mylić, ale przybranego ojca głównego bohatera(w dubbingu oczywiście) grał Marcin Troński. Chyba masz rację ten serial mozna zaliczyć do udanych dubbingów dawnego Fox Kids.
Jako ciekawostkę podam, że zarówno Rodzina Adamsów jak i Masked Rider były emitowane na innych polskich stacjach z dubbingiem Fox Kids(Rodzina Adamsów na Polsacie i TV4, Masked Rider tylko na TV4)
Liceum na morzu było emitowane chyba w soboty(lub w okresie wolnym) w godzinach porannych z lektorem. Widziałem tylko kilka odcinków. Wersja lektorska mnie nie zachwyciła, jednak wersje z dubbingiem oglądało się przyjemniej- miała to coś.
Jeśli chodzi o serial "Jak dwie krople wody" polskie wydanie DVD zawiera lektora. Sam dubbing nalezy do przeciętnych. Nie za bardzo podoba mi się głos jednej z bliźniaczek(chodzi mi o aktorke która podkładała głos w tragicznym dubbingu "Złap mnie jeśli potrafisz"). Druga kojarzy mi się z "Przyjaciółmi", grała tam jedną z głównych ról.
"H2O: Wystarczy kropla"- śmiało można powiedzieć, że ten dubbing plasuje się na miano jedengo z najgorszych jakie zostały zrobione na zlecenie Jetix. Takiego piania to ja dawno nie słyszałem. Nie wiem, może reżyser dubbingu ma kłopoty ze słuchem? Tylko tak to można wytłumaczyć. IZ Tekst Katowice robi najgorsze dubbingi w kraju(nawet nie wiem czy te twory można nazwac dubbingami). Tanie nie zawsze znaczy lepsze. Nie wiem dlaczego nie mogą za troche większe pieniądze wynająć lepszego studia np. Master Filmu, Eurocomu, Start International Polska? Przecież i tak kilka odcinków jednego serialu(nigdy nie robią dubbingu do wszystkich odcinków, rozciągają go na kilka lat, po sezonach) będą wałkować przez najbliższych kilka lat.
Molly Stewart- Iwona Rulewicz.
Barbara Stewart- Joanna Jędryka.
-
Brandon568
- Stremowany amator
Re: Dubbingi Fox Kids/Jetix
Wiadomo gdzie można obejrzeć po polsku?