Gothic; 2001

Odległe galaktyki, smoki, demony, asasyni i templariusze, zbrojne konflikty – zarówno te historyczne, jak i fikcyjne. Magia gier komputerowych i ich rozbudowanych, wielowątkowych scenariuszy oraz postaci.

Jak oceniasz dubbing do gry?

1
1
50%
2
1
50%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
5
0
Brak głosów

Liczba głosów: 2

BuryZenekPL
Stremowany amator
Kontakt:

Gothic; 2001

Post autor: BuryZenekPL » 1 kwie 2016, o 18:49

Obrazek
Tytuł oryginalny: Gothic
Produkcja: Niemcy
Rok: 2001
Deweloper: Piranha Bytes
Wydawca: Egmont Interactive
Dystrybutor: CD Projekt
Premiera: 28 marca 2002
Platforma: PC

Opis
Miejscem akcji jest królestwo Myrtana, będące pod panowaniem króla Rhobara II. Myrtana zawsze charakteryzowała się dobrobytem i spokojem, jednak sielanka skończyła się równie szybko, co zaczęła. Srogie zimy zmusiły orków do opuszczenia swych krain i poszukania innego, lepszego miejsca do życia i zaznania spokoju. Armie orków w mgnieniu oka najechały i podbiły tereny należące do ludzi; wojna niosła za sobą niezwykłe koszty. Jedynym sposobem na pokonanie orków była magiczna ruda - legendarny i drogi kruszec, mogący całkowicie odwrócić losy wojny.

Król Rhobar nie mając wyboru, skazywał ludność popełniającą jakiekolwiek przestępstwa na ciężką pracę w kopalniach. I tu zaczyna się nasza historia. Jako skazaniec trafiamy do Kolonii Górniczej, nie wiedząc jeszcze, co nas czeka... A to dopiero początek wielkiej, epickiej historii, która rozkochała w sobie setki tysięcy graczy na całym świecie.

Obsada:
Klaus Bauer
Michael Deckner
Dieter Gring
Bodo Henkel
Peter Heusch
Helge Heynold
Uwe Kaschel
Hans-Jörg Karrenbrock
Pete Knorr
Pit Krüger
Joachim Pütz
Johannes Steck
Aart Vedder
Christian Wewerka
Helmut Winkelmann

Wersja polska: START INTERNATIONAL POLSKA
Reżyseria dubbingu: brak danych

Obsada dubbingu:
Adam Bauman: Diego, Lares, Mordrag, Gomez, Świstak
Piotr Bąk: Ian, Skorpion, Baal Lukor, Baal Kagan, Baal Tondral
Jarosław Domin: Y'Berion, Cavalorn, Ryżowy Książę, Baal Orun, Fisk
Agata Gawrońska: Chani, Natalia, Serafia, Sira, Velaya
Paweł Iwanicki: Milten, Talas, Baal Cadar, Baal Namib, Homer
Jacek Kopczyński: Lee, Cor Angar, Cronos, Bloodwyn, Baloro
Tomasz Marzecki: Xardas, Saturas, Corristo, Riordian, Damarok
Jacek Mikołajczak: Bezimienny
Przemysław Nikiel: Gorn, Thorus, Wilk, Gor Na Drak, Gor Na Bar
Łukasz Nowicki: Snaf, Scatty, Herek, Harlok, Balor
Marek Obertyn: Bullit, Fletcher, Stone, Grim, Drax
Jacek Sołtysiak: Nyras, Baal Isidro, Baal Netbek, Guy, Jesse
Paweł Szczesny: Lester, Rączka, Klin, Baal Taran, Fortuno
Andrzej Tomecki: Torlof, Nefarius, Torrez, Gravo, Gilbert
Robert Tondera: Wrzód, Lewus, Krzykacz, Szakal, Snipes
Janusz Wituch: Cor Kalom, Kruk, Zły, Dexter, Baal Parvez
Mirosław Zbrojewicz: Ur-Shak, Tarrok
|Prosimy nie wyłączać radia w nocy.|

ポッテロ
Pan Sowa

Re: Gothic; 2001

Post autor: ポッテロ » 1 kwie 2016, o 18:52

Dubbing-paradoks. Dla wielu jeden z najlepszych, a może i najlepszy polski dubbing do gier w historii, dla mnie jeden z najgorszych – na równi z Conflict: Denied Ops, Thorgalem: Klątwą Odyna czy Infernal. Do dziś nie potrafię zrozumieć fenomenu tego miernego dubbingu, a już zwłaszcza do cna drewnianego Mikołajczaka. Przypuszczam, że dla wielu Polaków to mogła być ich pierwsza gra, bo była tania, albo pierwsza gra z dubbingiem i mają do niej jakiś sentyment, że uważają ją i dubbing do niej za znakomite, kiedy oba to paździerze.
Hey hey let’s go 喧嘩する
大切な物をprotect my balls
僕が悪いso let’s fighting
Let’s fighting love
Let’s fighting love

porfirion
Stremowany amator

Post autor: porfirion » 1 kwie 2016, o 19:34

Popieram to określenie "dubbing-paradoks". Nie będę nawet próbował oceniać dubbingu, bo dostałbym jakiej schizofrenii. Choć gra ta za nic nie była jedną z pierwszych w jakie grałem (nawet nie grałem w nią świeżo po premierze, a dopiero przy którejś tam reedycji gazetowej, więc był to najwcześniej 2003/2004 rok, o ile nie później), to jednak mam do niej sentyment i zdarza mi się do niej z przyjemnością wracać.

I choć zdaję sobie sprawę, na jak niskim poziomie ten dubbing jest, jak to aktorzy w większości się nie postarali, jak to akcentowali nieprawidłowe słowa w zdaniach, czy czytali z kartki (Mikołajczak w szczególności), to jednak cały czas ten dubbing mi się podoba, a Baumanowy Diego czy Wituchowy Cor Kalom pozostają niemal kultowi. Zresztą Bezimiennego z głosem innym niż Mikołajczaka też nie potrafię (i nie chcę) sobie wyobrazić.

A czasem to mi się zdaje, że ten słaby dubbing świetnie współgra z innymi niedomaganiami gry (kanciasta grafika, przekombinowane sterowanie i niezliczone bugi). I razem to tworzy świetną, zbugowaną, genialną, słabą, kultową całość :P
If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element

Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu

Luzerka1212
Pierwszy mikrofon

Post autor: Luzerka1212 » 1 kwie 2016, o 22:15

Gothic to chyba jedyna seria gier, której wszystkie części mają polski dubbing (jak się mylę, to sorry). Dla mnie wszystkie polskie dubbingi w starych grach brzmią dziwnie.
Nie ważne kim jesteś. Ważne, że jesteś sobą.

porfirion
Stremowany amator

Post autor: porfirion » 1 kwie 2016, o 22:40

Luzerka1212 pisze:Gothic to chyba jedyna seria gier, której wszystkie części mają polski dubbing (jak się mylę, to sorry).
No, jeśli nie jedyną to na pewno jedną z nielicznych - zakładając, że nie traktujemy dwóch części gry jako serii. Bo niby np. taki Neverwinter Nights miał tylko dwie części, ale jeśli liczyć wszystkie dodatki osobno (w końcu dubbingi nagrywano oddzielnie do każdego), to wyjdzie tego tyle samo co wszystkich Gothiców (choć oczywiście nie objętościowo).

No i warto wspomnieć, że Gothic był chyba pierwszą grą RPG, gdzie w całości zdubbingowano wszystkie dialogi. Co prawda w przygodówkach działo się to już wcześniej, ale jednak kwestii dialogowych w nich zazwyczaj było o wiele mniej niż w takim Gothicu. W sumie to nigdy nie przyszło mi do głowy, by zrobić jakieś porównanie choć na oko - czy przed Gothikiem, była jakaś gra (w pełni spolszczona) zbliżona do niego objętościowo w mówionych kwestiach dialogowych.
Dla mnie wszystkie polskie dubbingi w starych grach brzmią dziwnie.
Pytanie, jakie gry traktujemy jako: nowe, dość nowe, stare, bardzo stare, tak strasznie stare że górale nie pamiętają ;) Jakoś cały czas nie mogę zakwalifikować Gothica do gier "starych", mimo że ma już z 15 latek, bo w moim umyśle stare to gry, jeszcze z 5-10 lat starsze od Gothica. Ale to pewnie tylko ja taki dziwny jestem, skoro (po części przez prehistorycznego lapka, na którym działam do dzisiaj) nie zdarzyło mi się grać w sporo gier od 2007-8 roku wzwyż, przez co takie Mass Effecty czy Dragon Age wydają mi się wciąż "dość nowe" :P
If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element

Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu

ポッテロ
Pan Sowa

Post autor: ポッテロ » 1 kwie 2016, o 22:51

Wy to i tak mieliście dobrze, bo kiedy ja zaczynałem grać, to gry jeszcze nie miały dialogów, tylko plansze wyjaśniające fabułę, której i tak nie rozumiałem, bo były po angielsku :D. A nawet jak któreś miały, to mi i tak tylko pikało, bo porządnej karty dźwiękowej doczekałem się chyba dopiero gdzieś koło 1995.
Hey hey let’s go 喧嘩する
大切な物をprotect my balls
僕が悪いso let’s fighting
Let’s fighting love
Let’s fighting love

Luzerka1212
Pierwszy mikrofon

Post autor: Luzerka1212 » 2 kwie 2016, o 09:18

Jak widziałam na filmikach na YT jakieś stare gry z dubbingiem, to postacie gadały trochę jak roboty. Więc odniosłam takie wrażenie :/

Spinogiptikus
Pierwszy mikrofon

Post autor: Spinogiptikus » 11 cze 2019, o 14:49

Co ludzie muszą brać żeby uznawać to za najlepszy dubbing gry jaki powstał :shock:

Luzerka1212
Pierwszy mikrofon

Post autor: Luzerka1212 » 12 cze 2019, o 13:08

Spinogiptikus pisze:Co ludzie muszą brać żeby uznawać to za najlepszy dubbing gry jaki powstał :shock:
Sentymentynium XD Ludzie wychowujący się w latach 90 widzą wiele rzeczy z ich dzieciństwa jako lepsze niż te obecne.

Hitluss
Stremowany amator
Kontakt:

Post autor: Hitluss » 10 lis 2020, o 18:20

wciąż w moim sercu

ODPOWIEDZ