Ostatnie dni Pompeii (The Last Days of Pompeii); 1984
-
- Pierwszy mikrofon
Ostatnie dni Pompeii (The Last Days of Pompeii); 1984
Ten serial był zdubbingowany na 100%. Wie ktoś może coś o obsadzie?
-
- Pierwsza duża rola
Re: Ostatnie dni Pompeii (1984)
Coś chyba pamiętam , wprawdzie nie obsade, ale serial troche mi świta w głowie. Akcja serialu działa się w Starożytnym Rzymie i w ostatnim odcinku było potężne trzęsienie ziemi , które wywołal wulkan Wezuwiusz. Jeżeli ktoś pamięta ten serial to prosze niech potwierdzi lub zaprzeczy , ale to co napisałem w wielkim skrócie o tym zdaje się czteroodcinkowym serialu chyba pokrywa się z prawdą. Na 100%był dubbingowany.
Nie wiem, skąd wiecie że był dubbingowany, skoro absolutną niemożliwością jest znalezienie tego filmy choćby z lektorem.
Szukam go już od x-lat.
Jedynie można się natknąć na wersję z oryginalną ścieżką językową..

Szukam go już od x-lat.
Jedynie można się natknąć na wersję z oryginalną ścieżką językową..

-
- Pierwszy mikrofon
A stąd wiem że go oglądałem.
-
- Pierwszy mikrofon
Dear Greg
"Jedynie można się natknąć na wersję z oryginalną ścieżką językową"
Niestety, to żaden dowód. Zapewniam Cię, że nie jest to jedyny przypadek, gdy film/serial onegdaj nieźle zdubbingowany na język polski - nie jest dziś dostępny z dubbingiem... a nawet w ogóle jest trudno dostępny.
Ja również poświadczam, iż miniserial o ostatnich dniach Pompei szedł w TV z polskimi głosami aktorskimi. Było to zaledwie kilka lat po pamiętnym sukcesie "Ja Klaudiusza" i najwyraźniej nikt sobie u nas nie wyobrażał, że rzecz dziejąca się w starożytności mogłaby polecieć bez dubbingu.
PS Jestem gotów trwać przy powyższych twierdzeniach, mimo, iż nawet Historia Polskiego Dubbingu autorstwa Bytucha - choć to niesłychane cenne kompendium wiedzy - o tym serialu akurat milczy.
Niestety, to żaden dowód. Zapewniam Cię, że nie jest to jedyny przypadek, gdy film/serial onegdaj nieźle zdubbingowany na język polski - nie jest dziś dostępny z dubbingiem... a nawet w ogóle jest trudno dostępny.
Ja również poświadczam, iż miniserial o ostatnich dniach Pompei szedł w TV z polskimi głosami aktorskimi. Było to zaledwie kilka lat po pamiętnym sukcesie "Ja Klaudiusza" i najwyraźniej nikt sobie u nas nie wyobrażał, że rzecz dziejąca się w starożytności mogłaby polecieć bez dubbingu.
PS Jestem gotów trwać przy powyższych twierdzeniach, mimo, iż nawet Historia Polskiego Dubbingu autorstwa Bytucha - choć to niesłychane cenne kompendium wiedzy - o tym serialu akurat milczy.
Re: Dear Greg
O ile mnie karciocha pamięciochy nie myli, Bytuch wspominał kiedyś, że w miarę kompletny jest tylko dział poświęcony dubbingowi kinowemu, a w dubbingu telewizyjnym może sporo brakować, bo o tym raczej zbyt dużo w „Kinie”, „Filmie” czy innym „Ekranie” nie pisali.Film_Polski pisze:PS Jestem gotów trwać przy powyższych twierdzeniach, mimo, iż nawet Historia Polskiego Dubbingu autorstwa Bytucha - choć to niesłychane cenne kompendium wiedzy - o tym serialu akurat milczy.
A swoją drogą, wiecie, że pod koniec lat 50. powstała wersja kinowa Ostatnich dni Pompejów wyreżyserowana przez Sergia Leonego? Chyba będę się nią musiał zainteresować!
Hey hey let’s go 喧嘩する
大切な物をprotect my balls
僕が悪いso let’s fighting
Let’s fighting love
Let’s fighting love
大切な物をprotect my balls
僕が悪いso let’s fighting
Let’s fighting love
Let’s fighting love
Re: Ostatnie dni Pompeii (The Last Days of Pompeii); 1984
Dzięki za info.
Jakieś pół roku temu pisałem e-maila do TVP z pytaniem, czy posiadają jeszcze w swoich zbiorach ten serial i czy jest szansa na jego reemisję.
No ale cisza.. Pewnie misja TVP polega teraz na czymś innym, niż te 20 lat temu.
Jakieś pół roku temu pisałem e-maila do TVP z pytaniem, czy posiadają jeszcze w swoich zbiorach ten serial i czy jest szansa na jego reemisję.
No ale cisza.. Pewnie misja TVP polega teraz na czymś innym, niż te 20 lat temu.
-
- Pierwsza duża rola
Bardzo chętnie bym sobie przypomniał ten serial , oczywiśćie z polskim dubbingiem. Ale wydaje się to mało realne , niewiadomo nawet czy ten dubbing jeszcze istnieje.
serial był wyświetlany przez TVP1 w 4 kolejne niedziele od 31 maja do 21 czerwca 1987 r. o godz. 20 i jak najbardziej był dubbingowany. Autorką dialogów była Elżbieta Kowalska a reżyserem Maria Piotrowska. Główne role odtwarzali Nicholas Clay jako Glaucus (Andrzej Ferenc) i Linda Purl jako Nydia (Dorota Kawęcka).
-
- Prawdziwy ekspert
Marto, dziękuje za wspaniałą wiadomość obsadową tego serialu!
Już mogę o tym coś niecoś napisać!!
Dla tych którzy chcieliby sobie przypomnieć ten serial -ale po angielsku - odsyłam :
http://www.youtube.com/watch?v=sNFxsy0pIZI
- następne odcinki w listwie po prawej stronie. Dobrej zabawy!!
Już mogę o tym coś niecoś napisać!!
Dla tych którzy chcieliby sobie przypomnieć ten serial -ale po angielsku - odsyłam :
http://www.youtube.com/watch?v=sNFxsy0pIZI
- następne odcinki w listwie po prawej stronie. Dobrej zabawy!!
Ostatnio zmieniony 8 sie 2012, o 21:56 przez Zbigniew Dolny, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.
Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.
Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:
dezerter_poczta@op.pl
Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.
Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:
dezerter_poczta@op.pl