Ostatnie dni Pompeii (The Last Days of Pompeii); 1984

Forum poświęcone dubbingowi seriali fabularnych. Od kultowych Siedemnastu mgnień wiosny, Przyjaciół i Ja, Klaudiusz, poprzez Mściciela na harleyu, po produkcje z kanałów dziecięcych i młodzieżowych.
marta
Stremowany amator

Re: Ostatnie dni Pompeii (The Last Days of Pompeii); 1984

Post autor: marta » 8 sie 2012, o 21:53

drobiazg ;-)
kiedyś bardzo podobał mi się ten serial, i notowałam wszystko co się dało. Mam dokładniejszą obsadę (16 osób) ijeszcze kilka informacji o dubbingu, ale juz trochę późno, a jutro wyjeżdżam .. Może już po powrocie zamieszczę wszystko co mam. Treaz tylko parę najważniejszych postaci:
Ned Beatty - Diomed - Eugeniusz Robaczewski
Brian Blessed - Olinthus - Jerzy Tkaczyk
Ernest Borgnine - Marcus - Wlodzimierz Bednarski
Lesley-Anne Down - Chloe - Barbara Bursztynowicz
Franco Nero - Arbaces - Tadeusz Borowski
Laurence Olivier - Gaius - Tadeusz Bogucki

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

Post autor: Zbigniew Dolny » 8 sie 2012, o 22:06

Dzięki stokrotne!
Życzę udanych wakacji... i polecam się na przyszłość - proszę o nas pamiętać.
Pozdrawiam Bytuch
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Film_Polski
Pierwszy mikrofon

Post autor: Film_Polski » 16 wrz 2013, o 06:02

http://www.youtube.com/watch?v=Vqyod74LzxA

Jakaś dobra dusza wrzuciła na You Tube ten oto, niespełna 12-minutowy wyimek. Szkoda, że nie cały serial.

Film_Polski
Pierwszy mikrofon

Niewielkie uzupełnienie informacji o twórcach

Post autor: Film_Polski » 16 wrz 2013, o 07:27

(na podstawie fragmentarycznych informacji w Filwebie, Dubbingpedii oraz w linkowanym wyżej fragmencie zawierającym m.in. kawałek czołówki czytanej)

"Ostatnie dni Pompei" (oryg. ‘The Last Days of Pompeii’) – włosko-brytyjsko-amerykański miniserial kostiumowy z 1984 r.
Na podstawie powieści Edwarda Bulwer-Lyttona
Scenariusz: Carmen Culver
Reżyseria: Peter (R.) Hunt

Obsada:
Diomed - Ned Beatty (Eugeniusz Robaczewski);
Olinthus – Brian Blessed (Jerzy Tkaczyk);
Marcus – Ernest Borgnine (Włodzimierz Bednarski);
Chloe - Lesley-Anne Down (Barbara Bursztynowicz);
Arbaces - Franco Nero (Tadeusz Borowski);
Gaius - Laurence Olivier (Tadeusz Bogucki);
Glaucus - Nicholas Clay (Andrzej Ferenc);
Nydia - Linda Purl (Dorota Kawęcka).

W pozostałych rolach:
Antonius / Antoniusz – Benedict Taylor (Adam Bauman); Clodius / Klaudiusz - Gerry Sundquist (Wojciech Machnicki); Julia - Catriona MacColl (Ewa Smolińska); Petrus - Malcolm Jamieson (Wojciech Borsucki).

Oraz (obsada dubbingu nieznana):
Quintus - Anthony Quayle; Fortunata - Siobhan McKenna; Xenia - Marilù Tolo; Ione / Iona - Olivia Hussey; Lydon - Duncan Regehr; Calenus - Peter Cellier; Niewolnik - Sidney Kean; Lepidus - Tony Anholt; Sallust - David Robb; Sporus - Stephen Greif; Gar - Barry Stokes; Medon - Howard Lang; Lucretia - Joyce Blair; Stratonice - Francesca Romana Coluzzi; Melior - Brian Croucher; (w roli ?) – Howard Goorney.

Ponadto, w wersji polskiej wystąpiła: Jolanta Wołłejko.
i inni

Wersja polska: STUDIO OPRACOWAŃ FILMÓW w Warszawie
Reżyser: Maria Piotrowska
Dialogi polskie: Elżbieta Kowalska

Daguchna
Pirszo loszka

Post autor: Daguchna » 16 wrz 2013, o 12:25

Film_Polski pisze:Jakaś dobra dusza wrzuciła na You Tube ten oto, niespełna 12-minutowy wyimek. Szkoda, że nie cały serial.
Jasne, że szkoda, ale przy starszych produkcjach to zawsze lepsze niż nic.
Film_Polski pisze:Oraz (obsada dubbingu nieznana):
[...] Ione / Iona - Olivia Hussey; [...] Ponadto, w wersji polskiej wystąpiła: Jolanta Wołłejko.
Śmiem twierdzić po tych kilku kwestiach z fragmentu, że to właśnie pani Wołłejko podkładała Ionę.

misiek73169
Pierwsza duża rola

Post autor: misiek73169 » 16 wrz 2013, o 21:43

Rany Julek , nie sądziłem , ze jeszcze kiedyś usłyszę choć fragment dubbingu do tego serialu.Czyżby ktoś miał ten serial w pełnej polskiej wersji językowej ? . Super jakość jak na tak coś wiekowego.

Film_Polski
Pierwszy mikrofon

Dear Daguchna

Post autor: Film_Polski » 17 wrz 2013, o 17:51

"Śmiem twierdzić po tych kilku kwestiach z fragmentu, że to właśnie pani Wołłejko podkładała Ionę."

Bardzo być może. Ja nie potwierdzę ani nie zaprzeczę. Niech potwierdzi ktoś, kto potrafi rozpoznać panią Jolantę po głosie.
W Dubbingpedii napisali jedynie: "W wersji polskiej udział wzięli: [tu wymienionych zostaje osiem imion i nazwisk polskich aktorów oraz aktorek, przy każdej z nich zaś imię postaci, której głos Polak czy Polka podkłada; postać Iony nie jest wymieniona]". Dalej zaś Dubbingpedia pisze: "oraz Jolanta Wołłejko".
Z kolei informacja, że postać Ione została zagrana (po angielsku, nie po polsku) przez Olivię Hussey - pochodzi z Filmwebu.

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

Post autor: Zbigniew Dolny » 21 paź 2013, o 11:56

A oto dane dotyczące ekipy technicznej:

Obrazek.Obrazek

reżyseria : Maria Piotrowska
dialogi polskie: Stanisława Dziedziczak (1), Elżbieta Kowalska (2-4)
dźwięk: Jerzy Januszewski
montaż: Anna Łukasik (1-2); Danuta Sierant (3-4)
kierownictwo produkcji: Mieczysława Kucharska
cztery odcinki po: 9 + 6 + 10 + 10 aktów
materiały wyjściowe : kolor/16mm
daty zlecenia: 19.07.86 - 07.07.86
przyjęcie w TVP - 15.01.87
ocena prod.: I - 6.01.87/ I - 9.01.87

fragment serialu z polskim dubbingiem zamieszczono na stronie: http://www.youtube.com/watch?v=Vqyod74LzxA
Obrazek

PS. Jaka szkoda, że Marta już więcej nie pojawiła się na naszym Forum... :(
liczyliśmy na więcej danych z jej bezcennych zbiorów.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Kwasibor
Pierwszy mikrofon

Post autor: Kwasibor » 30 maja 2014, o 18:24

Daguchna pisze: Śmiem twierdzić po tych kilku kwestiach z fragmentu, że to właśnie pani Wołłejko podkładała Ionę.
Potwierdzam. Daguchna dobrze rozpoznała głos pani Wołłejko.

Niedawno udało mi się nabyć pierwsze dwa odcinki tego serialu, zmontowane w jeden dwugodzinny materiał. Choć w mojej wersji brak napisów końcowych, to na szczęście zachowała się czołówka. Na jej podstawie mogę uzupełnić część obsady podaną parę postów wyżej przez Film_Polski:

Iona - Olivia Hussey (Jolanta Wołłejko)
Quintus - Antony Quayle (Edmund Fetting)
Lydon - Duncan Regehr (Krzysztof Kołbasiuk)
Fortunata - Siobhan McKenna (Maria Homerska)

Wydaje mi się też, że rozpoznałem głos Mariusza Leszczyńskiego. Podkładałby tutaj głos pod bezimiennego centuriona (przynajmniej nie dosłyszałem aby imię tej postaci padało w tej części, którą posiadam). Nie udało mi się też dojść do tego jak nazywał się aktor, który odgrywał tę postać.

Jak już napisałem kopia którą posiadam to dwa odcinki zmontowane w jeden materiał. Ścieżka dźwiękowa niestety nie jest kompletna: parokrotnie zdarzają się w filmie dziwne cięcia, gdy jakaś postać jest w połowie wypowiadanego zdania. Na szczęście nie ma tego dużo, a same kwestie nie wydają się istotne dla fabuły.

Sam dubbing wypadł jak dla mnie nierówno. Głosy są dobrane naprawdę świetnie, jedynie Barbara Bursztynowicz nie przypadła mi do gustu. Reszta jak najbardziej na miejscu. Kuleje za to wykonanie. Kwestie często nie pokrywają się z ruchem ust. Zdarza się też że np. jakaś postać na ekranie je i mówi z pełnymi ustami, a aktor podkładający głos deklamuje wszytko pięknie i wyraźnie, jakby nic mu w ustach nie stawiało oporu.
W szkolnej skali oceniłbym ten dubbing na 4.

ElzOny7
Stremowany amator

Post autor: ElzOny7 » 15 gru 2014, o 12:24

Widziałem ten film dwa razy, bardzo lubie tego typu filmy. Pozdrawiam i polecam.

ODPOWIEDZ