Saga rodu Palliserów (The Pallisers); 1974

Forum poświęcone dubbingowi seriali fabularnych. Od kultowych Siedemnastu mgnień wiosny, Przyjaciół i Ja, Klaudiusz, poprzez Mściciela na harleyu, po produkcje z kanałów dziecięcych i młodzieżowych.
Film_Polski
Pierwszy mikrofon

Saga rodu Palliserów (The Pallisers); 1974

Post autor: Film_Polski » 8 mar 2012, o 17:47

The Pallisers

Był taki serial. Rok produkcji 1974. W polskiej telewizji wyświetlany chyba w drugiej połowie lat 70.
W FilmWebie jest nawet odpowiedni wątek (wprawdzie bez wzmianki o polskim dubbingu). Jednak w bazie polski-dubbing albo w dubbingpedii - cisza na ten temat. A przecież angielscy aktorzy zdecydowanie mówili po polsku.

A.K.
Pierwszy mikrofon

Re: Saga rodu Palliserów

Post autor: A.K. » 4 mar 2013, o 15:43

Jeśli chodzi o ''Sagę rodu Palliserów'' to dubbing powstał w Warszawskim Studiu Opracowań Filmów a reżyserii dubbingu podjęła się pani Izabela Falewiczowa a co do obsady dubbingu to brak informacji.

lukand
Stremowany amator

Re: Saga rodu Palliserów

Post autor: lukand » 5 lip 2013, o 11:05

Witam!

Niestety nie pamiętam nazwiska aktorki użyczającej głosu Glencorze Palliser, ale Piotr Pawłowski to Plantagenet Palliser.

Pozostałe role to według mojej pamięci:

Dolly Longstaffe — Marian Kociniak
Madame Max Goesler — Grażyna Barszczewska
Phineas Finn — Mariusz Benoit
Książę Omnium — Ignacy Machowski

ula_konik

Re: Saga rodu Palliserów (The Pallisers); 1974

Post autor: ula_konik » 20 wrz 2013, o 07:54

dzięki lukand za przypomnienie! :) Ja pamiętałam tylko Mariana Kociniaka (wiadomo, bardzo charakterystyczny).

lukand
Stremowany amator

Post autor: lukand » 9 lip 2017, o 06:44

Minęło trochę czasu od mojego ostatniego wpisu w tym wątku. Dzisiaj postanowiłem do niego powrócić. Powodem tego było odkrycie, którego właśnie dokonałem. Otóż okazało się, że głosu Glencorze Palliser użyczyła Jolanta Zykun. (https://pl.wikipedia.org/wiki/Jolanta_Zykun).

nicolashunt
Stremowany amator

Post autor: nicolashunt » 21 lip 2020, o 09:42

Witam, może ktoś wie gdzie można pobrać ścieżkę z dubbingiem lub napisy do całej serii?

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

Post autor: Zbigniew Dolny » 2 sie 2020, o 20:13

Jakiś czas temu TVP nadawała ten serial z lektorem, więc nie powinieneś mieć większych trudności ze znalezieniem tego. Pozdrawiam Zbigniew Dolny
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

ODPOWIEDZ