Parker Lewis nigdy nie przegrywa (Parker Lewis Can’t Lose); 1990-1993

Forum poświęcone dubbingowi seriali fabularnych. Od kultowych Siedemnastu mgnień wiosny, Przyjaciół i Ja, Klaudiusz, poprzez Mściciela na harleyu, po produkcje z kanałów dziecięcych i młodzieżowych.

Jak oceniasz dubbing do serialu?

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
4
2
33%
5
4
67%

Liczba głosów: 6

Dezerter
Pan Jarosław

Re: Parker Lewis (Parker Lewis Can't Lose); 1990-1993

Post autor: Dezerter » 7 lis 2012, o 11:04

Canal+ zdubbingował i wyemitował wszystkie odcinki (TVP2 też). Co do tego nie ma najmniejszej wątpliwości. Pamiętam, że krótko po TVP2 serial zaczeła emitować regionalna TVP3. Przypuszczam, że licencja TVP mogła już wygasnąć, więc teoretycznie nic nie stałoby na przeszkodzie, aby serial przypomniał TeleTOON+. W końcu w przeciwieństwie do innych stacji nie zapłaciliby nic za wyciągnięcie kopii z archiwum C+, bo to C+ jest właścicielem TeleTOON+. Serial też ma swoje lata więc odnowienie licencji nie powinno być drogie.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Westerner
Stremowany amator

Post autor: Westerner » 7 lis 2012, o 11:18

Zaintrygowała mnie ta informacja bo nie znam tej stacji. Wszedłem na ich stronę więc. Przejrzałem ramówkę aby dowiedzieć się czegoś o profilu ramówki to czytam tam że: "teleTOON+ to nowoczesna telewizja dla dzieci w wieku szkolnym (...)" i teraz pytanie czy aby Parker Lewis kwalifikuje się do tej grupy ? To bardziej serial adresowany do młodzieży od gimnazjum wzwyż a spozierając na ramówkę tej stacji to Parker odstawałby od reszty nie piszę tu o poziomie produkcji, co o bohaterach, sytuacjach itp. stąd moje spojrzenie bardziej na Zig Zap ale dobrze wiedzieć że C+ posiada swoje własne kanały tematyczne dla młodszych widzów.

Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 7 lis 2012, o 11:44

ZigZap to teraz TeleTOON+. Jakiś rok temu stacja zmieniła nazwę. Było o tym głośno.

Niestety sama stacja jest nastawiona na nowsze produkcje, i raczej nie wyemitują serialu sprzed ponad 20-stu lat.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Westerner
Stremowany amator

Post autor: Westerner » 7 lis 2012, o 11:47

Dezerter pisze:ZigZap to teraz TeleTOON+. Jakiś rok temu stacja zmieniła nazwę. Było o tym głośno.

Niestety sama stacja jest nastawiona na nowsze produkcje, i raczej nie wyemitują serialu sprzed ponad 20-stu lat.
Umknęło mi to w takim razie : / Ale gafa! No bo i nie siedzę w branży telewizyjnej, może dlatego, to teraz może nadzieja w Comedy Central Family ? Nadają "Cudowne lata" , "Zwariowany świat Malcolma" (lub nadawali) , jakoś tam bym widział tą produkcję.

Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 7 lis 2012, o 12:07

Tyle tylko, że w przypadku emisji na Comedy Central, nie liczyłbym na polski dubbing. Standardowo dadzą lektora, tak samo jak to zrobili z serialem Frasier do którego dubbing zleciła kiedyś TVP.

dezerter_poczta@op.pl

Akane
Stremowany amator

Post autor: Akane » 16 gru 2012, o 19:46

Ocalały mi niestety tylko 4 odcinki Parkera z dubbingiem. Czy ktoś ma więcej?

looki93
Pierwszy mikrofon

Post autor: looki93 » 6 sty 2013, o 15:41

Obejrzałem właśnie ten filmik zamieszczony w newsie na stronie głównej :) Moim zdaniem ciekawy artykuł. Chciałbym bardzo obejrzeć ten serial z polskim dubbingiem, który był podobno świetny. Szkoda, że nikt nie chce przypomnieć tego serialu w polskiej wersji :( Z chęcią zobaczyłbym chociaż parę odcinków i myślę, że TeleTOON mógłby wyemitować Parkera Lewisa z dubbingiem. Jest to serial młodzieżowy, więc nadaje się do tej stacji. Choć było już tu wspomniane, że stacja ta jest nastawiona na nowsze produkcje, dlatego szansa na emisję tego serialu jest mała. Ale może kiedyś się tego doczekamy.

ポッテロ
Pan Sowa

Post autor: ポッテロ » 6 sty 2013, o 16:05

Widzę, że w materiale przewinęło się nasze forum i pytania Dezertera na forum Canal+ :).
Hey hey let’s go 喧嘩する
大切な物をprotect my balls
僕が悪いso let’s fighting
Let’s fighting love
Let’s fighting love

looneyfan93
Stremowany amator

Post autor: looneyfan93 » 6 sty 2013, o 16:45

Dla tych, którzy nie wierzą w odzyskanie starych dubbingów, odpowiem w następujący sposób.

Pamiętacie zapewne Przygody Animków - animowany serial Warner Bros., gdzie przedstawiane były przygody małych kopii Królika Bugsa, Kaczora Daffy'ego i Prosiaka Porky'ego, które, tak się składa, były uczone kreskówkowych trików przez nich samych w tzw. Bzikouniwersytecie ACME. Serial leciał z dubbingiem na Dwójce w latach 1994-1995 (sezon 1) i 1997-1998 (sezon 2 i 3 + filmy), a potem leciał też na TVN w latach 1999-2000 i 2002-2003 w Bajkowym Kinie. Jednak gdy już wtedy zszedł z wizji, nie widać było po nim ani śladu... przynajmniej do 2011 r. gdy Polsat postanowił przywrócić serial. Niestety jednak Polsat go emituje... z lektorem.

Ale gdy już myśleliśmy, że nie zobaczymy już Animków z dubbingiem, TU zaskoczenie! Boomerang ogłosił, że od grudnia 2012 będzie emitował Przygody Animków, i to z dubbingiem. Wielu spekulowało, że to będzie jakiś kolejny nowo zrobiony dubbing dla zastąpienia rzekomo straconego starego, a jednak 10 grudnia się wszyscy przekonaliśmy. Był stary dubbing. Ten sam co był na Dwójce w 1994 i potem na TVN.

No i jak tu nie wierzyć faktom? Stare dubbingi MOŻNA odzyskać. Tylko, że ich się nie szuka u kanałów, które zlecają dubbing (wyjątek to TVP, Disney i Nickelodeon), ale u prawowitych właścicieli tychże seriali, np. w przypadku Przygód Animków był to Warner Bros. aka Time Warner. To u takich gostków trzeba szukać dubbingu.
Zapraszamy do Polskiego Związku Fanów Animacji Warner Bros. Dołączcie do nas na Facebooku jeszcze dziś! http://www.facebook.com/groups/406336332752024

ポッテロ
Pan Sowa

Post autor: ポッテロ » 6 sty 2013, o 17:07

Po pierwsze, primo: to, że Warner Bros. zachował dubbing do Przygód animków nie oznacza wcale, że każdy zleceniodawca czy producent przechowuje wszystkie dubbingi do wszystkich swoich produkcji – większość po prostu ma to gdzieś. Jeśli chodzi o dubbing do Parkera Lewisa, to ten powinien się jeszcze znajdować w archiwach TVP.

Po drugie, primo: to, że udało się odnaleźć dubbing do Przygód animków nie oznacza wcale, że można odnaleźć każdy stary dubbing. Z prostego względu: mógł po prostu zostać skasowany albo zgubiony.

Po trzecie, primo: to, że udało się odnaleźć dubbing do Przygód animków nie oznacza wcale, że nawet jeśli uda się odnaleźć stary dubbing, to można go wykorzystać. Z prostego względu: może być niekompletny, uszkodzony, w fatalnym stanie itd.

Ergo: to, że udało się odnaleźć dubbing do Przygód animków nie oznacza wcale, że tak jest bądź musi być z każdym dubbingiem, który był tam gdzieś emitowany dwadzieścia lat temu.
Hey hey let’s go 喧嘩する
大切な物をprotect my balls
僕が悪いso let’s fighting
Let’s fighting love
Let’s fighting love

ODPOWIEDZ