Tyle tylko, że seriale animowane rządzą się innymi prawami od produkcji aktorskich. W telewizjach zazwyczaj jest wola aby odkupywać istniejące dubbingi do bajek dla dzieci. Nawet są wydawane na DVD. Niestety w drugą stronę nie jest już tak różowo. Seriali bądź filmów aktorskich sprzed pojawienia się Nicka i Disneya, które odkupiły inne stacje i emitowały ze starym dubbingiem (głównie Canal+) jest garstka. Zazwyczaj nikomu się nie chce szukać starego dubbingu, i dorabiają lektora do pozycji do której dubbing cały czas istnieje w archiwach. Przykład Liceum na morzu i Eerie Indiana w wersji lektorskiej na TVP1, czy Jak dwie krople wody z lektorem na DVD. Nie chce mi się wierzyć, że gdyby jakimś cudem Parker Lewis wyszedł u nas na DVD, to dystrybutor pokwapiłby się o odkupienie dubbingu od Canal+. Dadzą lektora, bo szybciej i taniej, a to, że dubbing do tego serialu jest niemal otoczony kultem, to ich nie obchodzi. Zobacz co się dzieje z dubbingami kinowymi do produkcji aktorskich. Co najmniej połowa jak nie więcej ma już wersję lektorską zrobiona dla którejś z ogólnopolskich stacji, ale i tak nie jest najgorzej, bo od dobrych 10 lat dubbingi kinowe są prawie zawsze wydawane w tej wersji na DVD więc emisję w telewizji można sobie odpuścić. Dzisiaj na TVN7 widziałem jakąś bajkę dla małych dzieci oczywiście z lektorem. Dziadostwo pełną gębą, ale od TVN i Polsatu nie mozna zbyt wiele wymagać. Dubbingi telewizyjne do produkcji aktorskich które pojawiły się na DVD zostały wydane własnie przez stacje które ten dubbing zleciły (Disney, Nickelodeon). O wydaniu na DVD dubbingów zalegających w archiwach TVP i Canal+ mozna tylko pomarzyć. Jest to oczywiście możliwe, bo np. C+ posiada wszystko to co zdubbingował, ale nikt z wydawców nie ma takiej woli, aby się tego podjąć nie mówiąc już o reemisji w którejś stacji TV.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.
Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.
Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:
dezerter_poczta@op.pl