Panie, nawet gdyby ten serial był słaby dla ciebie, to dubbing jest lepszy (m.in. dzięki znakomitej obsadzie, czy nawet faktem, że w tym czasie (koniec lat 70-tych) dalej nagrywano kwestie w grupach) niż "Szrek" uznawany przez ludzi twojego typu za tzw. "majstersztyk". Zresztą to zastąpienie dubbingu "Klaudiusza" wersją lektorską w emisji w 1998 wywołało wielką kontrowersję (dla większego wtajemniczenia, przeczytaj: http://www.polski-dubbing.pl/forum/view ... ?f=9&t=318)kogutek pisze:słaby serial, jeszcze słabszy dubbing
Ja, Klaudiusz (I, Claudius); 1976
Re: Ja, Klaudiusz (I, Claudius); 1976
-
- Pierwszy mikrofon
Powtórki
1 W TVP Historia: w niedzielę 29. listopada o godzinie 14:35 mają nadać zblokowane pierwsze dwa odcinki serialu. Prawdopodobnie, emisje kolejnych bloków po dwa odcinki - nastąpią w kolejne niedziele. Tygodnik telewizyjny nie precyzuje w jakiej wersji językowej, ale skoro emisje z dubbingiem były już w tym kanale co najmniej dwie - to dubbing jest pewien na 98%. Jeśli ktoś jeszcze nie zdołał sobie zarchiwizować, nadarza się kolejna okazja.
2 W kanale Kino Polska zapowiada się też emisja serialu. Ma się zacząć we wtorek 1. grudnia o godzinie 16:55. Kolejne odcinki zapowiedziane są na kolejne dni: środę, czwartek, piątek... Tym razem tygodnik telewizyjny z sentymentem wspomina udział w dubbingu m.in. Romana Wilhelmiego, Gabrieli Kownackiej i Adama Ferency'ego (o aktorze podkładającym głos pod postać tytułową - jakoś dziwnie zapomina), lecz zarazem pisze o "wersji odnowionej cyfrowo". Nie wiadomo, czy cyfrowa rekonstrukcja obrazu dała się pogodzić z polskim dubbingiem.
2 W kanale Kino Polska zapowiada się też emisja serialu. Ma się zacząć we wtorek 1. grudnia o godzinie 16:55. Kolejne odcinki zapowiedziane są na kolejne dni: środę, czwartek, piątek... Tym razem tygodnik telewizyjny z sentymentem wspomina udział w dubbingu m.in. Romana Wilhelmiego, Gabrieli Kownackiej i Adama Ferency'ego (o aktorze podkładającym głos pod postać tytułową - jakoś dziwnie zapomina), lecz zarazem pisze o "wersji odnowionej cyfrowo". Nie wiadomo, czy cyfrowa rekonstrukcja obrazu dała się pogodzić z polskim dubbingiem.
Chyba ta rekonstrukcja się przedłuża, bo premiera została przesunięta na 12.12, i wygląda na to, że będzie emitowany jeden odcinek tygodniowo - lub dwa, bo pierwszy będzie emitowany w sklejonej wersji 1+2.

No i znów zmieniona ramówka, do 1.01 włącznie w ramówce Kino Polska Klaudiusza brak. Czyżby nie poradzili sobie z synchronizacją odcinków 4 i 8? 

-
- Pirszo loszka
Na pociechę są weekendowe powtórki nieremasterowanej wersji na Historii 

-
- Pierwszy mikrofon
Ja, Klaudiusz (I, Claudius, 1976) w TVP Historia
Jest poniedziałek 26. czerwca 2017. Przedwczoraj, w sobotę o 23:30 TVP Historia wznowiła pierwszą część serialu Ja, Klaudiusz - po raz nie pamiętam już który! Straciłem rachubę.
Obraz raczej nie zremasteryzowany (jak ongiś był w Kino Polska); soczystych barw na ekranie jakby trochę mało. Ale oczy od patrzenia nie bolą, nie jest tak źle.
Najważniejsze, że Historia trzyma się swojej tradycji pokazywania tego serialu ze wspaniałym, legendarnym wręcz polskim dubbingiem. Gdybyż to nie był jeden z nielicznych wyjątków . . .
Obraz raczej nie zremasteryzowany (jak ongiś był w Kino Polska); soczystych barw na ekranie jakby trochę mało. Ale oczy od patrzenia nie bolą, nie jest tak źle.
Najważniejsze, że Historia trzyma się swojej tradycji pokazywania tego serialu ze wspaniałym, legendarnym wręcz polskim dubbingiem. Gdybyż to nie był jeden z nielicznych wyjątków . . .