Brygady Tygrysa (Les brigades du Tigre); 1973-1983

Forum poświęcone dubbingowi seriali fabularnych. Od kultowych Siedemnastu mgnień wiosny, Przyjaciół i Ja, Klaudiusz, poprzez Mściciela na harleyu, po produkcje z kanałów dziecięcych i młodzieżowych.

Jak oceniasz dubbing do serialu?

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
5
1
100%

Liczba głosów: 1

Film_Polski
Pierwszy mikrofon

Upiór Luwru

Post autor: Film_Polski » 13 lut 2015, o 10:00

"Pod koniec lat 60-tych na początku 70-tych oglądałem Belphégora w TV"
O ile dobrze pamiętam miejsce mojego wraz z rodzicami zamieszkiwania, szkołę, w której wymieniałem się z kolegami wrażeniami z tego co poprzedniego dnia było w TV i inne takie rzeczy pomagające kojarzyć - w Polsce to musiała być druga połowa lat 60.

Naturalnie, nie dam sobie ręki obciąć za to, że dubbing tam był na sto procent, ale może ten - przywołany wyżej przez Pana Sowę - "odkopany" artykuł F. Czekierdy będzie jakimś tam dowodem. Chwilowo niestety dowodem jedynym.

Cwaniak
Pierwszy mikrofon

Re: Brygady Tygrysa (Les brigades du Tigre); 1973-1983

Post autor: Cwaniak » 14 lut 2015, o 19:15

Czekierda najprawdopodobniej ma dane z kwitów, więc jego wersja jest teoretycznie prawdziwa. Pamięć bywa zawodna.

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

Post autor: Zbigniew Dolny » 15 lut 2015, o 21:26

Kwitów z lat 70-tych nikt nie ma. A oto odpowiedź pana Franciszka na moje zapytanie:
"...Panie Zbyszku, z dzieciństwa pamiętam Befegora (Belfegor, czyli upiór Luwru) i sądzę, że to był dubbing.
Ale dla pewności skontaktuję się z moim starszym bratem, który wie lepiej...."
Pozdrawiam
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

Post autor: Zbigniew Dolny » 30 cze 2015, o 07:20

W ubiegłym tygodniu byłem w Warszawie. Odbyłem kilka bardzo interesujących spotkań, m. in. z panią Miriam Aleksandrowicz, która jest prawdziwą skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o stary dubbing.
Pani Miriam ostatecznie rozwiała moje wątpliwości co do dubbingu "Belphegora" - otóż miał on dubbing!
Dubbing ten reżyserowała jej mama - Zofia Dybowska-Aleksandrowicz.
Miriam, wtedy jeszcze dziecko, przychodziła do Studia i była świadkiem nagrywania tego dubbingu. Ponieważ film ten był przeznaczony dla widzów dorosłych (ze względu na - wtedy szokujące widza sceny - napięcie, suspence, tajemnica, elementy horroru) kiedy oglądała go później w Telewizji, matka zakrywała jej przy niektórych scenach oczy, by nie szokować dziecięcia.

Obrazek
Na zdjęciu: Miriam Aleksandrowicz przeglądająca "Historię Polskiego Dubbingu".
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

ODPOWIEDZ