Muppety (The Muppets; 2015-)

Forum poświęcone dubbingowi seriali fabularnych. Od kultowych Siedemnastu mgnień wiosny, Przyjaciół i Ja, Klaudiusz, poprzez Mściciela na harleyu, po produkcje z kanałów dziecięcych i młodzieżowych.
Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 16 paź 2015, o 20:29

Obrazek
Tytuł oryginalny: The Muppets
Tytuł polski: Muppety
Produkcja: USA
Lata: 2015
Gatunek: Komedia
Reżyseria: Randall Einhorn
Scenariusz: Bob Kushell, Bill Prady

„Muppety” to nowe przygody stworzonych przez Jima Hensona bohaterów kultowego „The Muppet Show”. Ten nowy, świetnie przyjęty w Stanach Zjednoczonych serial, w niezwykle zabawny i błyskotliwy sposób pokazuje życie głównych bohaterów. Romanse, rozstania, sukcesy, porażki. I to wszystko w Hollywood! Wiodącą postacią przesympatycznej gromady pozostaje Kermit, producent rozrywkowego talk-show z Panną Piggy w roli gwiazdy. Niestety, Kermit i Piggy rozstali się, a Kermit randkuje już z inną… świnką. Kermitowi i Piggy na ekranie jak zwykle towarzyszą niezdarny Miś Fozzie, żywiołowy mistrz perkusji Zwierzak, Gonzo, szczur Rizzo, dwóch zgryźliwych dziadków Statler i Waldorf, asystent Kermita Scooter, pies pianista Rowlf i wiele innych wspaniałych postaci. Ponadto w każdym odcinku pojawi się też „ludzka” gwiazda. W pierwszym odcinku będzie to popularna amerykańska aktorka Elizabeth Banks oraz zespół Imagine Dragons.

Obsada wersji oryginalnej:
Zwierzak: Eric Jacobson
Kermit: Steve Whitmire

Pierwsze pojawienie się wersji dubbingowanej: TV Puls (8 listopada 2015)
Opracowanie wersji polskiej: brak danych
Reżyseria dubbingu: brak danych
Dialogi polskie: brak danych

Obsada wersji polskiej:
Kermit/ Panna Piggy/ Rizzo: Michał Zieliński
Gonzo/ Fozzie/ Zwierzak: Jarosław Boberek
Pipeta: Katarzyna Kwiatkowska
Scooter: Waldemar Barwiński
Dr Bunsen Honeydew: Michał Meyer
Rowlf/ Zoot: Grzegorz Pawlak
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Dezerter
Pan Jarosław

Re: Muppety (The Muppets; 2015-)

Post autor: Dezerter » 18 paź 2015, o 21:17

Dubbing do tego serialu może być niezwykle ciekawy. W sezonie który wyemituje TV Puls mają się pojawić m.in.: Reese Witherspoon (ta aktorka nigdy nie była dubbingowana na język polski) oraz Michelle Pfeiffer i Jennifer Lawrence. Pytanie czy Paszkowski zdecyduje się zachować Ewę Kanię która dubbingowała Pfeiffer w dubbingach Canal+ oraz Lidię Sadową jako Lawrence z Przeszłości, która nadejdzie. Przypuszczam, że raczej postawi na nowe aktorki, kto wie może nawet lepiej dopasowane.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Nillay
Internet Explorer

Post autor: Nillay » 19 paź 2015, o 08:59

Świeżość jest dobra. Skoro nie potrafi nawet zachowywać własnych głosów, to na pewno nie zachowa czyichś...

pokemonka225
Pierwszy mikrofon
Kontakt:

Post autor: pokemonka225 » 27 paź 2015, o 16:00

Jeden z najbardziej intrygujących ze zbliżających się tytułów.
Gdy życie daje Ci cytryny... powiedz, że to żółte pomarańcze i sprzedaj je dwa razy drożej.

Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 8 lis 2015, o 20:25

Jesteśmy po premierze dwóch pierwszych odcinków. Mam mieszane uczucia w stosunku do samego serialu jak i dubbingu. Po tym co zobaczyłem, to nie sądzę, aby powstał drugi sezon. Spodziewałem się, że gwiazdy które tam wystąpią będą grały pierwsze skrzypce, a tu się okazuje, że to są jedynie występy epizodyczne, w których w najlepszym razie takie gwiazdy wypowiadają raptem kilkanaście zdań. Było to widoczne w pierwszym odcinku. Kiedy już myślałem, że zacznie się dłuższy monolog z Elizabeth Banks która pojawiła się w programie panny Pigi, to zaczęły się napisy końcowe. Laurence Fishburne wypowiedział raptem cztery-pięć zdań. Może zacznę od plusów. Głosy muppetów, brak reklam oraz wklejenie pełnej listy płac w formie plansz na ekranie, co przy 15 sekundowej tyłówce gdzie jeszcze padają dialogi jest dobrym rozwiązaniem. Co do dubbingu żywych aktorów a zwłaszcza gwiazd, to uważam, że obsadę dobierali w pośpiechu. Praktycznie żaden z aktorów i aktorek dubbingujących znane osobistości nie nadaje się do tego, aby powtórzyć swoje role w innych produkcjach, gdyby i te miały otrzymać dubbing. Może powinniśmy za to winić, to o czym pisałem na początku czyli to, że Ci aktorzy mają bardzo mało kwestii dialogowych. W porównaniu do pierwszych muppetów, to ten serial jest zły. Musiałbym zobaczyć na YouTube w jakiej konwencji był ich poprzednik czyli Wieczór z muppetami. Mimo wszystko dalej będę nagrywał ten serial, ale robię to tylko dla dubbingu.

dezerter_poczta@op.pl

ポッテロ
Pan Sowa

Post autor: ポッテロ » 8 lis 2015, o 21:41

Dezerter pisze:Jesteśmy po premierze dwóch pierwszych odcinków. Mam mieszane uczucia w stosunku do samego serialu jak i dubbingu. Po tym co zobaczyłem, to nie sądzę, aby powstał drugi sezon.
Druga połowa serii już będzie inna, bo ABC się nie spodobały pierwsze odcinki, więc podziękowali showrunnerowi. Z grubsza ostatnie sześć odcinków pierwszej serii ma być rebootem tego serialu.
Dezerter pisze:Spodziewałem się, że gwiazdy które tam wystąpią będą grały pierwsze skrzypce, a tu się okazuje, że to są jedynie występy epizodyczne, w których w najlepszym razie takie gwiazdy wypowiadają raptem kilkanaście zdań. Było to widoczne w pierwszym odcinku. Kiedy już myślałem, że zacznie się dłuższy monolog z Elizabeth Banks która pojawiła się w programie panny Pigi, to zaczęły się napisy końcowe. Laurence Fishburne wypowiedział raptem cztery-pięć zdań.
No to akurat było wiadome od dawna, że gwiazdy będą miały w tym serialu tylko krótkie cameo. Zresztą, czego innego by oczekiwać po dwudziestominutowym odcinku serialu o muppetach, a nie gwiazdach u muppetów?

Mnie ogólnie serial się podoba, muppety w stylistyce mockumentu dają radę i bawią, a to najważniejsze. Dubbing też całkiem niezły – podobnie jak w filmach muppety są pierwszorzędne, gorzej już z żywymi aktorami, ale nie licząc Paszkowskiego, którego głos kompletnie nie kleił się z Jayem Leno, nie było aż tak źle jak w kinówkach. Tego, że głosy celebrytów będą dobierane na odczepnego można się było spodziewać, w końcu od premiery w Stanach nie minęło aż tak dużo czasu, a poza tym mają raptem parę zdań, więc idę o zakład, że w kolejnych odcinkach też ich będą dubbingować cały czas Kwietniem, Paszkowskim i Prubanem. Spory plus za nietypową jak na polskie warunki listę płac wmontowaną bezpośrednio w napisy końcowe, jak również ograniczenie lektora do minimum i wstawianie napisów zamiast podsuwania ich do przeczytania lektorowi.
Hey hey let’s go 喧嘩する
大切な物をprotect my balls
僕が悪いso let’s fighting
Let’s fighting love
Let’s fighting love

Film_Polski
Pierwszy mikrofon

Post autor: Film_Polski » 9 lis 2015, o 06:54

Miałem wrażenie, że polska ścieżka dźwiękowa została żywcem zdjęta z "Włatców móch" (gdzie jeden podkładacz - modulując barwę głosu - obsługiwał dużo więcej, niźli jedną postać). No, może trochę też z telewizyjnych reklam pewnej sieci telefonicznej.
Słowem: raczej chaos. Czegoś przypominającego fabułę - chyba nie było. Dowcipu językowego, który mógłby wybrzmieć jedynie w dubbingu - jeszcze bardziej nie.

misiek73169
Pierwsza duża rola

Post autor: misiek73169 » 9 lis 2015, o 08:33

Film_Polski pisze: jeden podkładacz - modulując barwę głosu - obsługiwał dużo więcej, niźli jedną postać)
Bo tak jest. Np Jarosław Boberek użycza swojego głosu aż czterem postaciom. Fozziemu , Zwierzakowi , Gonzo i Waldorfowi. Piggy i Kermit też są dubbingowani przez jednego aktora. W wersji oryginalnej zresztą jest chyba podobnie.

ポッテロ
Pan Sowa

Post autor: ポッテロ » 9 lis 2015, o 13:03

misiek73169 pisze:Bo tak jest. Np Jarosław Boberek użycza swojego głosu aż czterem postaciom. Fozziemu , Zwierzakowi , Gonzo i Waldorfowi. Piggy i Kermit też są dubbingowani przez jednego aktora. W wersji oryginalnej zresztą jest chyba podobnie.
Jest tak samo, ba, w oryginalnej wersji jeden aktor podkłada głos pod więcej postaci niż w polskiej wersji – w polskiej nie ma to przełożenia 1:1:, że np. Boberek podkłada głosy tym samym muppetom co aktor amerykański – te głosy zostały podzielone pomiędzy inne muppety. Zarzucając dubbingowi coś takiego równie dobrze można czepiać się Miasteczka South Park, które oryginalnie w 95% jest podkładane przez dwie modulujące głos osoby, a w polskiej wersji tych aktorów też nie jest za dużo, bo chociaż główni bohaterowie mają swoje własne głosy, to tło robią głównie Reczek, Pawlak, Kopczyński i Paszkowski plus kilka kobiet i okazjonalnie paru innych aktorów, więc w cztery trzy serie zdubbingowali dwunastoma stałymi głosami plus czterema gościnnymi. Ale to akurat nie minus, bo taka konwencja serialu, gorzej będzie, jeśli W.P. przez całe Muppety pod gwiazdy będzie wsadzał Kwietnia, Prubana i siebie.
Hey hey let’s go 喧嘩する
大切な物をprotect my balls
僕が悪いso let’s fighting
Let’s fighting love
Let’s fighting love

pokemonka225
Pierwszy mikrofon
Kontakt:

Post autor: pokemonka225 » 25 lis 2015, o 21:35

Ja się w ten serial wkręciłam, w ostatnim docinku puszczono oryginalne wykony wokalne Muppetów do znanych piosenek, nie czuć najmniejszej różnicy, tak dobrze są dopasowane głosy.
A to że jeden aktor podkłada kilka postaci to normalne w amerykańskich produkcjach 3/4 animowanych seriali tak działa, nie widzę w tym nic złego, jeśli słychać wyraźne różnice w głosie, jak właśnie tutaj np. Szczególnie podoba mi się nasza rodzima Piggy :)
Fakt celebryci za to wypadają przez to jeszcze bledziej przy nich... Ale, może twórcy się rozkręcą?
Gdy życie daje Ci cytryny... powiedz, że to żółte pomarańcze i sprzedaj je dwa razy drożej.

ODPOWIEDZ