Cartoon Network/Boomerang

Dział poświęcony dubbingowi w filmach i serialach animowanych dla najmłodszych.
UWAGA: Bezwzględny zakaz zakładania nowych tematów, można jedynie odpowiadać na istniejące tematy założone przez administratora/moderatora.
\./_\./
Administrator

Cartoon Network/Boomerang

Post autor: \./_\./ » 2 lut 2012, o 20:30

Temat poświęcony dubbingom emitowanym do seriali i filmów w stacjach Cartoon Network i Boomerang.
Informacje o kanałach:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Boomerang
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cartoon_Network

pokemonka225
Pierwszy mikrofon
Kontakt:

Re: Cartoon Network/Boomerang

Post autor: pokemonka225 » 6 sie 2012, o 17:36

Dawno temu na CN emitowano Żukosoczka z pełnym polskim dubbingiem. Bardzo chciałabym usłyszeć tą bajkę w polskiej wersji językowej, czy ktoś wie czy powtarzają ów serial? W internecie nigdzie nie można znaleźć nawet krótkiego fragmentu po polsku...
Gdy życie daje Ci cytryny... powiedz, że to żółte pomarańcze i sprzedaj je dwa razy drożej.

Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 6 sie 2012, o 18:17

pokemonka225 pisze:Dawno temu na CN emitowano Żukosoczka z pełnym polskim dubbingiem. Bardzo chciałabym usłyszeć tą bajkę w polskiej wersji językowej, czy ktoś wie czy powtarzają ów serial? W internecie nigdzie nie można znaleźć nawet krótkiego fragmentu po polsku...
Żukosoczek, to dubbing Canal+ i CN odkupiło po prostu od nich ten animowany serial. Na emisję na CN bym nie liczył, bo stacja stawia raczej na najnowsze animacje. Jesli już to są szanse, że kiedyś ów serial pojawi się na Boomerangu (pytanie tylko czy ze starym dubbingiem czy tez nowym) bo stacja z tego co mi wiadomo stawia bardziej na starsze produkcje (w przeciwieństwie do CN). Może warto im zasugerować taką emisję, na przykład wysyłając maila na adres redakcyjny, może pomoże.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

\./_\./
Administrator

Post autor: \./_\./ » 10 gru 2012, o 16:31

Chciałbym uporządkować pewne rzeczy...
Jak wiadomo dzisiaj Boomerang wyemitował "Przygody Animków" z dubbingiem Master Filmu. Odnoszę wrażenie, że to jest najstarszy dubbing emitowany na kanałach Turnera (jeśli się mylę poprawcie mnie).
Moim zdaniem, to w Masterze siedzą "dobre duszki", który nakierowały zainteresowanego na miejsce, gdzie mogą znaleźć istniejące polskie wersje. Dlatego też, prawdopodobieństwo emisji dubbingu do "Uwolnić Orkę" jest bardzo wysokie, tym bardziej, że Boomerang w styczniu wyemituje serial "Przygody Sylwestra i Tweety", do którego dubbing stworzył Master, również na zlecenie Canal+. Tak więc i tak muszę się do nich zgłosić.
Ze względów estetycznych nie chciałbym usłyszeć Janusza Szydłowskiego czytającego jakiś film na takiej stacji jaką jest Cartoon Network. A dubbing do Orki im się przyda, bo pewnie dołączy do często-emitowanych filmów (tak jak "Goonies").
Miło, że są jeszcze stacje, które interesują się sytuacją na lokalnym rynku.
Co do "Taz-Manii" - nowy dubbing powstał pewnie dlatego, że Turner nie wiedział, gdzie stara wersja może się znajdować. Tym bardziej, że informacja o dubbingu Taz-Manii nie figuruje na stronie Mastera - wydaje mi się, że to był dubbing Telewizyjnego Studia Dźwięku w Warszawie. Tym bardziej, że sir Gudowskiego do dubbingów nie tylko Master Film wykorzystywał w tamtych czasach, ale również i studio TVP.

Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 11 gru 2012, o 19:51

Dobrze, że CN oraz Boomerang starają się emitować istniejące dubbingi zamiast zlecać nowe zazwyczaj gorsze od pierwowzorów. Jesli faktycznie dojdzie do emisji Uwolnić orkę z dubbingiem Canal+ i kopia będzie w b. dobrym stanie to będziemy mieli potwierdzenie, że C+ cały czas przechowuje swoje dubbingi. Gorzej jeśli kopia będzie jakości Przygód Animków czyli nadgryziona przez ząb czasu i nieodpowiedniego przechowywania w archiwach (bodajże TVP). Pamietajmy, że Uwolnić orkę C+ pokazał w okolicach 1995-96 roku czyli ponad 15 lat temu, jednak biorąc pod uwagę, że dubbing do Szczęśliwego dnia który powtarzali w tym roku był w idealnym stanie, to raczej powinniśmy być spokojni o jakość konkretnych archiwaliów.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

\./_\./
Administrator

Post autor: \./_\./ » 11 gru 2012, o 20:00

Dezerter pisze: Gorzej jeśli kopia będzie jakości Przygód Animków czyli nadgryziona przez ząb czasu i nieodpowiedniego przechowywania w archiwach (bodajże TVP).
http://www.youtube.com/watch?v=eV7F57xJuHg
To fragment z pierwszego odcinka Animków wyemitowanego wczoraj. Moim zdaniem jest dobrej (ale nie idealnej) jakości biorąc pod uwagę 18 letni dubbing (zwłaszcza do pierwszych odcinków).

Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 11 gru 2012, o 20:07

Nie mam tego kanału. Czytałem tylko to co pisaliście na SB, ale dubbing w podesłanym przez Ciebie fragmencie wydaje się być w b. dobrym stanie jakościowym.

dezerter_poczta@op.pl

Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 28 sty 2013, o 12:27

marek pisze:Sylwester i Tweety na redubie
Skoro i tego dubbingu nie udało im się odkupić od Canal+, to rodzi się pytanie w czym problem? Albo Canal+ śpiewa sobie bardzo dużą sumę za udostepnienie tego dubbingu, tak, że bardziej opłaca się wykonać nowy niż od nich odkupywać, albo...... już nie posiadają tego dubbingu, bo go wykasowali. W tą drugą opcję raczej nie chce mi się wierzyć, bo rok temu powtarzali Szczęśliwy dzień, KidsCo też ponoć wykupił od nich dubbingi do seriali animowanych. Nasz tajemniczy Gościu też kiedyś pisał, że Canal+ cały czas przechowuje w swoich archiwach dubbingi które zlecił. Zresztą należy podkreślić, że TeleTOON+ który od niedawna ponownie zaczął dubbingować seriale aktorskie w przeszłości emitował niektóre dubbingi Canal+ do produkcji młodzieżowych. Byłoby to niezrozumiałe aby po zdjęciu z ramówki dubbing szedł po jakims czasie do kasacji. To nie TVP. W Canal+ raczej wiedzą jak obchodzić sie z własnymi archiwami. W końcu zlecanie dubbingu tanie nie jest. Kasowanie ich byłoby wyrzucaniem pieniędzy w błoto.

dezerter_poczta@op.pl

\./_\./
Administrator

Post autor: \./_\./ » 28 sty 2013, o 17:04

Sprawa z Sylwestrem i Tweetym jest o tyle dziwna... że sam Warner wydał go na VHS z dubbingiem. To znaczy odcinki 1-13, czyli tyle, ile Boomerang przynajmniej na razie ma zamiar wyemitować. Zgubili ten dubbing? Zapomnieli o nim? A może po prostu im się tytuł nie podobał, bo na VHS nosił nazwę "Przygody Sylwestra i Tweety" :lol: .
W każdym razie nową wersję dubbingową, podobnie jak starą, zrobił Masterfilm i zachował głosy głównych postaci.

looneyfan93
Stremowany amator

Re: Co w 2013? Wasze dubbingowe typy i mokre sny

Post autor: looneyfan93 » 29 sty 2013, o 22:49

Boomerang zapowiedział, że w tym roku pojawią się, uwaga, Animaniacy!

Mam nadzieję, że to będzie ten znany wszystkim stary dubbing, choć może być ciężko skoro zdubbingowano tylko 65 odcinków z 99.

Posty dotyczące filmów i seriali animowany dla dzieci, w tym wszelkich Zwariowanych melodii i innych produkcji Warner Bros., proszę dodawać w odpowiednich tematach na tym podforum. To pisałem ja, Jarząbek Pottero.
Zapraszamy do Polskiego Związku Fanów Animacji Warner Bros. Dołączcie do nas na Facebooku jeszcze dziś! http://www.facebook.com/groups/406336332752024

ODPOWIEDZ