Sklep dla samobójców (Le magasin des suicides); 2012

Animacje dla dorosłych: wulgarni chłopcy z małej górskiej mieściny, animowany Adam Sandler, Beavis i Butt-head czy celebryckie zapasy na śmierć i życie. A dodatkowo czar japońskiej animacji, niekoniecznie dla dorosłych.

Jak oceniasz dubbing do filmu?

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
1
33%
4
1
33%
5
1
33%

Liczba głosów: 3

Dezerter
Pan Jarosław

Re: Sklep dla samobójców (Le magasin des suicides); 2012

Post autor: Dezerter » 12 lip 2013, o 12:39

Daguchna, tyle, że na "gwiazdy" w dubbingu oraz nawiązania do polskiej rzeczywistości na tym forum prawie zawsze były narzekania. Ta produkcja podpina się pod jeden z tych punktów, i prawdopodobnie spełni też ten drugi. Jak nastawiali się tylko na kabareciarzy to naprawdę mieli ograniczone pole manewru, jesli chodzi o wybór głosów. Obawiam się, że w tym dubbingu będzie to niestety słychać, a szkoda bo produkcja wydaje się ciekawa. Filmu nie skreślam, bo na pewno go zobaczę jak pojawi się na DVD.

Informacje techniczne dubbingu:
Wersja polska: Kineskop
Dialogi polskie i reżyseria dubbingu - Bartek Kędzierski
Teksty piosenek - Władysław Sikora
Realizacja dźwięku - Jarosław Czernichowski
Kierownictwo produkcji - Piotr Krzykwa
http://www.kineskop.com.pl/
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Wiencor
Stremowany amator
Kontakt:

Post autor: Wiencor » 12 lip 2013, o 13:48

Tajemniczy1 napisał(a):
lepsze to, niz mainstrim i kolejny Bonaszewski czy inny kmiot z SDI.
Ja też z początku byłem sceptyczny co do Mariusza Bonaszewskiego jako Iro-mana, jednak po seansie "Avengers" i "Iron-mana 2" zupełnie zmieniłem zdanie i uważam, że gdyby miał więcej ról głosowych mógłby zostać jednym z najlepszych aktorów dubbingowych.

Natomiast jeśli chodzi o polską wersję dubbingową to widzę tu dużo artystów kabaretowych i uważam, że brakuję dwóch najciekawszych głosów polskiego kabaretu w obsadzie. Są to Robert Motyka z Paranienormalnych:

http://www.youtube.com/watch?v=kK-fPx9gYAs

i Robert Korólczyk z Kabaretu Młodych Panów:

http://www.youtube.com/watch?v=zjVxVuyRb5Q

Mają oni bardzo ciekawe a zarazem charakterystyczne głosy i dziwię się, że jeszcze nie dostali żadnej roli w dubbingu.
Nawet głupstwo jest niebezpieczne w rękach głupca.
Ursula K. Le Guin – Czarnoksiężnik z Archipelagu

Cwaniak
Pierwszy mikrofon

Post autor: Cwaniak » 12 lip 2013, o 16:10

Taki dziwny film daje bardzo ciekawe możliwości obsadowe i dialogowe. I dzięki temu, że i temat jest wyjątkowy, to podobnie jak w Shreku wiele rzeczy, które by nie przeszły gdzie indziej, mogą wręcz wejść do grona kultowych.
Ta obsada -no cóż, ludzie kabaretu nie są najlepszymi technikami i aktorami. Niektórzy z nich mają poczucie humoru. Ale jeśli ktoś oglądał kabareton, ten ostatni, to miejscami żal d. ściskał mocno.
Trza za nich kciuki trzymać, żeby przyjemnie się oglądało.
Czy autor tekstu ma doświadczenie synchorniczne, chociaż najmniejsze?

Daguchna
Pirszo loszka

Post autor: Daguchna » 12 lip 2013, o 19:02

Dezerter pisze:Daguchna, tyle, że na "gwiazdy" w dubbingu oraz nawiązania do polskiej rzeczywistości na tym forum prawie zawsze były narzekania.
Oba pozbawione podstaw imho.
Dezerter pisze:Jak nastawiali się tylko na kabareciarzy
Przyjazna przypominajka, że owe "tylko kabareciarzy" ma 3 aktorów po szkołach :P
Cwaniak pisze:Ta obsada -no cóż, ludzie kabaretu nie są najlepszymi technikami i aktorami.
Lol, akurat ci z tego castu są pod tym kątem lepsi niż niejedni "zawodowi" aktorzy, którym już dawno przestało zależeć i klepią wszystko taśmowo.

Tajemniczy1
Stremowany amator

Post autor: Tajemniczy1 » 12 lip 2013, o 20:24

tylko dodam, że niektórzy kabareciarze, są po szkolach filmowych, i po prostu w kinematografii im nie wyszło. Poza tym, kilku kabareciarzy (dzięki Studio PRL głównie) ma już kilka ról w dubbingach. Wreszcie - większość z nich ma charakterystyczne głosy, ale kończą (a raczej nawet nie "zaczynają") tak jak Sokołowska czy Grankowska - w dubach ich nie ma, mimo że głosy bardzo ciekawe. W trybikach korporacyji SDI która ma monopol , nie ma miejsca dla Prawdziwych talentów - po cześci dlatego, że w wraz z powstaniem w Polsce DC, dubbinguje sie sit-comy, gdzie nie potrzeba profesjonalnych aktorów dubowych, tylko przeciętniaków - których potem się niestety upycha do kreskówek, gdzie miałkie głosy-siano szczególnie bolą.

Co do zawodowców którym się nie chce - Aktor X pod reżyserią Paszkowskiego w SDi brzmi dennie. Za to w innych studiach brzmi genialnie - może dlatego, że wszedzie indziej, ktoś pamięta, aby X który gra kilka epizodówek pod rząd NIE ROBIŁ tego jedną tonacją/stylem...

Ja problemu w aktorach nie widzę - winni są TYLKO reżyserzy którzy źle dobierają i nie potrafią prowadzić aktora. Ale, EOT.

PS: aby nie byc taki anty, ponoć Kula u Zawiślaka był denny, a w SDIajach był znośny/dobry. Ale to rzadko sie zdarza, zeby w SDI było coś lepiej.

анклфакэрр
Stremowany amator

Post autor: анклфакэрр » 12 lip 2013, o 20:28

Daguchna pisze:
Dezerter pisze:Daguchna, tyle, że na "gwiazdy" w dubbingu oraz nawiązania do polskiej rzeczywistości na tym forum prawie zawsze były narzekania.
Oba pozbawione podstaw imho.
Dezerter pisze:Jak nastawiali się tylko na kabareciarzy
Przyjazna przypominajka, że owe "tylko kabareciarzy" ma 3 aktorów po szkołach :P
Cwaniak pisze:Ta obsada -no cóż, ludzie kabaretu nie są najlepszymi technikami i aktorami.
Lol, akurat ci z tego castu są pod tym kątem lepsi niż niejedni "zawodowi" aktorzy, którym już dawno przestało zależeć i klepią wszystko taśmowo.
Takie dawanie celebrytów to tylko, by ściągnąć więcej ludzi do kin. To powinno być surowo karane. Oczywiście nie mam nic przeciwko, JEŚLI dany celebryta pasuje swoim głosem i charakterem do postaci. Z odniesieniami do polskiej rzeczywistości powinno się trochę przystopować, bo niektórzy mają w zwyczaju przesadzać byleby tylko było "śmieszniej", a wychodzi często żałośnie i na siłę. To, że Wierzbięcie się udało ze "Shrekiem" nie znaczy, że trzeba kopiować i dawać odniesienia do wszystkiego, co komediowe, jajcarskie. To niesmaczne dla mnie jako widza, a zwłaszcza w filmach, które są wyraźnie osadzone w kulturze danego kraju.

Tajemniczy1
Stremowany amator

Post autor: Tajemniczy1 » 12 lip 2013, o 20:42

Chcesz karać kogoś tylko za "pochodzenie" ? Stuhr jako Papa Smerf czy Socha jako Smerfetka to winno podlegać karze, bo "wysiedłają" innych aktorów z ról, które już bylyprzynajmniej 2 razy obsadzane. Ale Stuhr np. w jakiejś roli w tym filmie który tu omawiamy ? Proszę bardzo, francz yza nowa w Polsce, można poszaleć, bez robienia widzom dysonansu, ktorzy tyle lat slyszeli w jakiejs roli kogos, a teraz LULZ, Osioł stał się Papą...

Uwierz, że wg. mnie aktoró w "Sali" dobrano perfekcyjnie. A spośród celebrytó ZAWSZE się dobierrze kogoś, gdyż i celebrytów mamy dużo :) do wyboru. Mamy też uniwersalnego Fronczewskiego, który zawsze może grać Narratora czy jakiegoś złego Bossa.

анклфакэрр
Stremowany amator

Post autor: анклфакэрр » 12 lip 2013, o 20:45

Napisałem też:
Oczywiście nie mam nic przeciwko, JEŚLI dany celebryta pasuje swoim głosem i charakterem do postaci.

Daguchna
Pirszo loszka

Post autor: Daguchna » 12 lip 2013, o 21:20

Ale z drugiej strony odmówiłeś im roboty w dubbingu tylko dlatego, że są "celebrytami". Olejmy Dodę w "Asterixie i wikingach", olejmy Korę w "Iniemamocnych", przecież łolaboga, to są celebryty, co z tego, że dobrze zagrali, przecież to celebryty, zarąbać reżysera za zabieranie chleba jedynym prawowitym aktorom!
Btw. dzieci też nie są "zawodowymi aktorami", ich też wywalicie z biznesu? :P
Tajemniczy1 pisze:Stuhr jako Papa Smerf czy Socha jako Smerfetka to winno podlegać karze, bo "wysiedłają" innych aktorów z ról, które już bylyprzynajmniej 2 razy obsadzane. Ale Stuhr np. w jakiejś roli w tym filmie który tu omawiamy ? Proszę bardzo, francz yza nowa w Polsce, można poszaleć, bez robienia widzom dysonansu, ktorzy tyle lat slyszeli w jakiejs roli kogos, a teraz LULZ, Osioł stał się Papą...
Prosiłam Cię, żebyś przestał bredzić po tematach z tą swoją prawidłowoobsadofobią :P
(A tak w ogóle złaź ze Stuhra. W wypadku Smerfowych pełnometrażówek wpychanie obsady z serialu brzmiałoby po prostu śmiesznie).

анклфакэрр
Stremowany amator

Post autor: анклфакэрр » 12 lip 2013, o 21:41

Ależ Dagmarko, ja napisałem, że nie mam nic przeciwko, jeśli taki celebryta pasuje i potrafi dobrze zagrać głosem. Dubbing to nie jest takie hop-siup i nie każdy się nadaje. Razi mnie jedynie wpychanie sław tylko po to, by przyciągnąć ludzi do kina ;)

ODPOWIEDZ