Animacje dla dorosłych: wulgarni chłopcy z małej górskiej mieściny, animowany Adam Sandler, Beavis i Butt-head czy celebryckie zapasy na śmierć i życie. A dodatkowo czar japońskiej animacji, niekoniecznie dla dorosłych.
-
Dezerter
- Pan Jarosław
Tytuł oryginalny: Teknoman
Produkcja: Japonia, Francja
Gatunek: Serial
Rok: 1992
Reżyseria: Masami Obari, Ardwight Chamberlain
Scenariusz: Ardwight Chamberlain, Mayori Sekijima, Satoru Akahori, Jeff Deckman
Rok 2087. Ziemia została zaatakowana przez obcych - Venomoidów. Ich główną bronią są żołnierze zwani Teknomenami. Jeden z nich buntuje się i staje po stronie Ziemian. Przyłącza się do obrońców Ziemi - Kosmicznych Rycerzy. Teraz z połączonymi siłami muszą pokonać Venomoidów, ich Pana i Przywódcę Darkona.
Obsada:
Blade/Teknoman:
David A. Thomas Jr.
Darkon:
Simon Prescott
Tina Corman:
Julie Maddalena
Pierwsze pojawienie się wersji dubbingowanej:
Fox Kids/Jetix
Wersja polska:
Master Film
Reżyseria:
Waldemar Modestowicz
Dialogi:
Dariusz Dunowski, Joanna Zalewska
Dźwięk:
Agata Wieczorek
Montaż:
Krzysztof Rustecki
Kierownictwo produkcji:
Beata Jankowska
Obsada wersji polskiej:
Blade:
Jacek Rozenek
Sabre:
Dariusz Odija
Ringo:
Piotr Adamczyk
Star:
Małgorzata Foremniak
Tina:
Katarzyna Tatarak
Komandor Jamison:
Marcin Troński
Generał Gault:
Włodzimierz Bednarski
Mac Mackelroy:
Adam Bauman
Maggie:
Izabella Bukowska
Topór:
Wojciech Machnicki
Dagger:
Tomasz Marzecki
Lanca:
Cezary Nowak
Sword:
Dorota Landowska
Darkon:
Andrzej Ferenc
Balzac:
Robert Czebotar
Sara:
Iwona Rulewicz
O’Rourke:
Krzysztof Kołbasiuk
Narrator:
Stefan Knothe
Pegaz:
Jan Kulczycki
Sophia:
Agata Kulesza
Barnaba:
Stanisław Brudny
oraz
Robert Tondera
Wojciech Duryasz
Tomasz Bednarek
Monika Kwiatkowska
Ewa Gawryluk
Tomasz Grochoczyński
i inni
źródła: pl.wikipedia.org,www.filmweb.pl
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.
Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.
Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:
dezerter_poczta@op.pl
-
Guest
Mam kilka odcino z dubbingiem PL
-
NaviPOL
- Stremowany amator
Ostatni raz oglądałem to anime dobre 9-10 lat temu, kiedy leciało na Jetixie.
Sam serial jak i dubbing bardzo miło wspominam. Waldemar Modestowicz wykonał kawał dobrej roboty. Głos Jacka Rozenka już zawsze będzie mi się kojarzył z głównym bohaterem tego anime.
Chciałbym jeszcze raz móc obejrzeć Teknomana, ale niestety, w internecie krąży tylko kilka odcinków z polskim dubbingiem.
Chyba, że ktoś z was jest w posiadaniu przynajmniej większości odcinków.
Wersji japońskiej z napisami nie jestem w stanie zdzierżyć, gdyż ma ona zupełnie inny klimat, inną muzykę i inne imiona bohaterów.
-
Spinogiptikus
- Pierwszy mikrofon
autor: Spinogiptikus » 20 maja 2017, o 18:06
Proszę bardzo
https://www.youtube.com/user/calibra700 ... shelf_id=0
Brakuje tylko trzech odcinków .
Będąc przy dubbingu do Teknoman sądzę że posiada on najbardziej niedoceniany i zapomniany polski dubbing w historii zdubbingowanych anime .
Kiedy ludzie mówią o dobrych dubbingach w anime wszyscy mówią o Królu Szamanów lub Pokemonach a o biednym Teknomanie wszyscy zapominają

Ps To przez dubbing Teknomana, dla mnie jednymi godnymi( Pierwszymi, teraz mam jeszcze dwóch) osobami do dubbingowania Goku i Vegety z Dragon Balla są
Jacek Rozenek i Dariusz Odija .