Koralina i tajemnicze drzwi (Coraline); 2009

Animacje dla dorosłych: wulgarni chłopcy z małej górskiej mieściny, animowany Adam Sandler, Beavis i Butt-head czy celebryckie zapasy na śmierć i życie. A dodatkowo czar japońskiej animacji, niekoniecznie dla dorosłych.
A.K.
Pierwszy mikrofon

Koralina i tajemnicze drzwi (Coraline); 2009

Post autor: A.K. » 2 cze 2015, o 18:07

Tytuł oryginalny: Coraline
Tytuł polski: Koralina i tajemnicze drzwi
Rok: 2009
Produkcja: USA
Reżyseria: Henry Selick
Scenariusz: Henry Selick

Film zrealizowany na podstawie książki Neila Gaimana „Koralina”. Pewnego dnia, kiedy Koralina zwiedza nowy dom, odkrywa, że jej mieszkanie ma 14 drzwi. 13 drzwi otwiera się bez problemu i prowadzi do rzeczywistych miejsc w mieszkaniu. Czternaste drzwi znajdują się w odległym kącie pracowni i są zamknięte. Drzwi prowadzą do ciemnego przejścia, a stąd do niespokojnego miejsca spowitego mgłą i zamieszkałego przez alternatywną wersję jej sąsiadów i rodziców. Ci rodzice, jej druga mama i drugi tata, chcą by została z nimi. Zapewniają ją że będzie kochana bardziej, niż w rzeczywistości, że jedzenie będzie o wiele lepsze, niż w rzeczywistym świecie. I wszystko początkowo jest lepsze aż do chwili gdy jej druga mama chce zatrzymać Koralinę na zawsze, używając do tego magii i przemocy, i porywa jej prawdziwych rodziców. Koralina musi stawić czoło własnemu strachowi i uwolnić rodziców i dusze trzech martwych dzieci. Na szczęście znajduje w tym pomocnika-czarnego, mówiącego kota.
źródło: Filmweb.pl

Pierwsze pojawienie się wersji dubbingowanej: kino (13 marca 2009)
Wersja Polska: Start International Polska
Reżyseria: Anna Apostolakis
Dialogi Polskie: Anna Niedźwiecka
Dźwięk i Montaż: Sławomir Czwórnóg
Kierownictwo Produkcji: Dorota Nyczek

Obsada Wersji Polskiej:
Dominika Kluźniak - Koralina Jones
Izabela Dąbrowska - Mama Koraliny
Jacek Bończyk - Tata Koraliny
Marcin Hycnar - Wybie
Miłogost Reczek - Kot
Grzegorz Pawlak - Bobiński
Mirosława Krajewska - Spink
Krystyna Tkacz - Forcible

i inni

RECENZJA
Dawno mnie tutaj nie było - praca no i też inne obowiązki itp. ale muszę tutaj powiedzieć o ''Koralinie'' bo to jest mój ulubiony (drugi po ''Miasteczku Halloween'' które zrobił tak jak ''Koralinę'' Henry Selick) film animowany zrobiony techniką poklatkową (twórcy ''Koraliny'' zrobili też m.in. wcześniej ''Ginącą Pannę Młodą'' Tima Burtona czy późniejsze ''ParaNorman'' i ''Pudłaki'', które dopiero dzisiaj obejrzałem). Ale muszę powiedzieć o polskim dubbingu, który moim zdaniem został fenomenalnie zrobiony a zwłaszcza genialna obsada polskiego dubbingu o której muszę powiedzieć.

Dominika Kluźniak która użyczyła głosu Koralinie moim zdaniem zrobiła to lepiej od swojej amerykańskiej, dużo młodszej odpowiedniczce czyli Dakocie Fanning - taka jest prawda.

Izabela Dąbrowska moim zdaniem zasługuje na naprawdę dobre wyróżnienie i pochwałę ponieważ tak fenomenalnie użyczyła głosu mamie Koraliny, gdzie moim zdaniem zrobiła naprawdę wspaniałą robotę, a zwłaszcza jak użyczała głosu drugiej mamie Koraliny, która zamiast oczu miała guziki i jak się przemieniała w złą matkę to użyczyła głosu wręcz perfekcyjnie i niesamowicie dobrze (Pani Izabelo jeżeli wchodzi na stronę polski-dubbing.pl to serdecznie Panią pozdrawiam i dziękuje Pani za wspaniały dubbing w tym filmie).

Jacek Bończyk który użyczył głosu ojcu Koraliny moim zdaniem wypadł też dobrze tak, że mam trudne zdanie niestety.

Marcina Hycnara było mało słychać, ale cóż - rola Wybiego to rola drugoplanowa więc pewnie dlatego. Grzegorz Pawlak mi się też podobał jako Bobiński, bo postać jaką użyczył to Rosjanin i perfekcyjnie użyczając głosu, wspaniale też mówił akcentem rosyjskim czego i ja tak nie potrafię. Miłogost Reczek jako Kot moim zdaniem użyczył głosu można powiedzieć w stylu ''tajemniczym'' bo Kot to według mnie postać tajemnicza, a żeński duet czyli Mirosława Krajewska i Krystyna Tkacz jako Panie Spink i Forcible - emerytowane aktorki moim zdaniem użyczyły swoich głosów wspaniale chociaż bardzo dobrze podziwiam Panią Krystynę Tkacz jako aktorkę filmową i teatralną bardziej.

Ostatnio piszę wypracowanie na temat animacji poklatkowej, w której najwięcej tematu poświęcam ''Wallece'owi i Grommitowi'', ''Uciekającym Kurczakom'' i przede wszystkim ''Koralinie'', która spowodowała że zacząłem się bardzo interesować animacją w stylu poklatkowym.

Pierwszy raz ''Koralinę'' obejrzałem pod koniec stycznia br. w Drugim Programie TVP i tak mi się spodobała ta animacja, że ściągnąłem ją na komputerze. Mam ogromną nadzieję, że jeszcze nie raz jakaś stacja telewizyjna powtórzy ''Koralinę'' ponieważ jest to animacja warta polecenia i warta obejrzenia!.

ODPOWIEDZ