autor: Zbigniew Dolny » 5 wrz 2012, o 08:37
Dezerter, dziękuję za miłe słowa.
Dzielenie materiału na tomy wymusiła na mnie drukarnia, która może mi wydrukować książkę wielkości A4 ale o objętości 100 stron, nie więcej. Prawdę mówiąc nie mam pojęcia ile tomów napiszę - ten pierwszy obejmował lata 1931-1956, było tu stosunkowo mało filmów do omówienia. Następne lata są już bogatsze w ilość dubbingowanych filmów. Czasami w jednym roku dubbingowano i 60 filmów - więc dobrze będzie jeśli jeden tom będzie omawiał 5 kolejnych lat. Tym bardziej, że - oczywiście jeśli mam takowe dane, zamieszczam całą dubbingową obsadę.
Niestety, nie planuję tego wydać w jakimś wydawnictwie... no, może w jakiejś bardzo odległej przyszłości - na razie cieszę się z tego co mam i po prostu, jeśli z kimś rozmawiam, łatwiej mi wytłumaczyć i okazać jak mogłoby to wyglądać w przyszłości.
Dubbingiem TV na razie nie zaprzątam sobie głowy - w pierwszej kolejności muszę opracować wszystkie filmy kinowe - niedawno zrobiłem inwentaryzację i okazało się, że omawiam ponad 980 filmów kinowych zdubbingowanych w latach 1931-1989. Sam przyznasz, że trochę tego było. A przecież opisuję też kilka ważnych dubbingów telewizyjnych - 1-2 w latach 1970-1989. Jest to niewątpliwie czasochłonne i ... kosztowne. Tak wiec jeszcze kilka lat pracy przede mną.
Następny tom mam nadzieję wydrukować jeszcze w tym roku.
Pozdrawiam
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.
Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.
Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:
dezerter_poczta@op.pl