HISTORIA POLSKIEGO DUBBINGU tom 1

Możliwość pisania postów bez rejestracji.

Moderatorzy: Zbigniew Dolny, Andrzej Androchowicz

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

HISTORIA POLSKIEGO DUBBINGU tom 1

Post autor: Zbigniew Dolny » 4 wrz 2012, o 20:48

Wreszcie, po prawie pięciu latach pisania, udało mi się napisać i wydać - w jednym egzemplarzu, pierwszy tom mojej "Historii Polskiego Dubbingu".
Powiem nieskromnie, że jestem bardzo zadowolony z efektu jaki udało mi się osiągnąć. Jednak prawdziwa książka w ręku, pięknie wydana z wieloma interesującymi fotografiami, to jest zupełnie coś innego niż smętne przerzucanie stron w internecie.
Poniżej zamieszczam kilka stroniczek z gotowego już egzemplarza.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim którzy przyczynili się do jej powstania.
Zbigniew Dolny (Bytuch)

Obrazek

.Obrazek

.Obrazek

.Obrazek

.Obrazek

.Obrazek

.Obrazek

.Obrazek

.Obrazek

.Obrazek
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Dezerter
Pan Jarosław

Re: HISTORIA POLSKIEGO DUBBINGU tom 1

Post autor: Dezerter » 4 wrz 2012, o 21:53

Świetna robota! Nie spodziewałem się, że to będzie gotowe tak szybko. Podział na tomy wydaje się być całkiem sensowny. Czy już wiesz ile tomów docelowo planujesz wydać, w jakiej formie (ile omówionych lat dubbingu na tom), i kiedy wyjdzie pierwszy tom? Zdaje sobie sprawę, że z przedwojennym dubbingiem nie było kłopotu i lista zdubbingowanych filmów jest raczej kompletna przez co nie ma obawy, że coś zostało pominiete. Gorzej z dubbingiem telewizyjnym. Tutaj mogą być spore trudności, ze względu na politykę TVP, ale może jednak uda Ci się dokopać do informacji na ich temat.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

Post autor: Zbigniew Dolny » 5 wrz 2012, o 08:37

Dezerter, dziękuję za miłe słowa.
Dzielenie materiału na tomy wymusiła na mnie drukarnia, która może mi wydrukować książkę wielkości A4 ale o objętości 100 stron, nie więcej. Prawdę mówiąc nie mam pojęcia ile tomów napiszę - ten pierwszy obejmował lata 1931-1956, było tu stosunkowo mało filmów do omówienia. Następne lata są już bogatsze w ilość dubbingowanych filmów. Czasami w jednym roku dubbingowano i 60 filmów - więc dobrze będzie jeśli jeden tom będzie omawiał 5 kolejnych lat. Tym bardziej, że - oczywiście jeśli mam takowe dane, zamieszczam całą dubbingową obsadę.
Niestety, nie planuję tego wydać w jakimś wydawnictwie... no, może w jakiejś bardzo odległej przyszłości - na razie cieszę się z tego co mam i po prostu, jeśli z kimś rozmawiam, łatwiej mi wytłumaczyć i okazać jak mogłoby to wyglądać w przyszłości.
Dubbingiem TV na razie nie zaprzątam sobie głowy - w pierwszej kolejności muszę opracować wszystkie filmy kinowe - niedawno zrobiłem inwentaryzację i okazało się, że omawiam ponad 980 filmów kinowych zdubbingowanych w latach 1931-1989. Sam przyznasz, że trochę tego było. A przecież opisuję też kilka ważnych dubbingów telewizyjnych - 1-2 w latach 1970-1989. Jest to niewątpliwie czasochłonne i ... kosztowne. Tak wiec jeszcze kilka lat pracy przede mną.
Następny tom mam nadzieję wydrukować jeszcze w tym roku.
Pozdrawiam

dezerter_poczta@op.pl

Gość

Post autor: Gość » 5 wrz 2012, o 09:05

CHAPEAU BAS!!!
:)

dumbo

Post autor: dumbo » 6 wrz 2012, o 17:39

Wszystko super, ale czy będzie można to gdzieś kupić?

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

Post autor: Zbigniew Dolny » 6 wrz 2012, o 21:33

Mam nadzieję, że będzie można... ale jeszcze daleka droga przede mną. Na razie polecam to co jest na stronach internetowych.
Pozdrawiam i życzę miłej lektury

dezerter_poczta@op.pl

Krzysiek89
Poziom: fandubber

Post autor: Krzysiek89 » 7 wrz 2012, o 12:42

Piękne opracowanie. Mogę tylko pozazdrościć takiej wiedzy. Mam nadzieję, że kiedyś będzie można kupić "Historię..." w formie drukowanej. Takich książek praktycznie nie ma w Polsce.

Gość A.K.

Post autor: Gość A.K. » 7 wrz 2012, o 12:52

Uważam że to jest bardzo ciekawa książka i według mnie godna polecenia,

Daguchna
Pirszo loszka

Post autor: Daguchna » 8 wrz 2012, o 00:31

... Dobra, pora rzucić nałogi i oszczędzać na nową książkę :)

Rola
Stremowany amator

Post autor: Rola » 15 paź 2012, o 11:45

Do książkowego wydanie powinna być dołączona płyta CD ;) (znam realia, więc tylko w marzeniach...)

ODPOWIEDZ