Forum poświęcone dubbingowi seriali fabularnych. Od kultowych Siedemnastu mgnień wiosny, Przyjaciół i Ja, Klaudiusz, poprzez Mściciela na harleyu, po produkcje z kanałów dziecięcych i młodzieżowych.
przez Film_Polski » 8 mar 2012, o 17:47
The Pallisers
Był taki serial. Rok produkcji 1974. W polskiej telewizji wyświetlany chyba w drugiej połowie lat 70.
W FilmWebie jest nawet odpowiedni wątek (wprawdzie bez wzmianki o polskim dubbingu). Jednak w bazie polski-dubbing albo w dubbingpedii - cisza na ten temat. A przecież angielscy aktorzy zdecydowanie mówili po polsku.
-
Film_Polski
- Pierwszy mikrofon
-
przez A.K. » 4 mar 2013, o 15:43
Jeśli chodzi o ''Sagę rodu Palliserów'' to dubbing powstał w Warszawskim Studiu Opracowań Filmów a reżyserii dubbingu podjęła się pani Izabela Falewiczowa a co do obsady dubbingu to brak informacji.
-
A.K.
- Pierwszy mikrofon
-
przez lukand » 5 lip 2013, o 11:05
Witam!
Niestety nie pamiętam nazwiska aktorki użyczającej głosu Glencorze Palliser, ale Piotr Pawłowski to Plantagenet Palliser.
Pozostałe role to według mojej pamięci:
Dolly Longstaffe — Marian Kociniak
Madame Max Goesler — Grażyna Barszczewska
Phineas Finn — Mariusz Benoit
Książę Omnium — Ignacy Machowski
-
lukand
- Stremowany amator
-
przez ula_konik » 20 wrz 2013, o 07:54
dzięki lukand za przypomnienie!

Ja pamiętałam tylko Mariana Kociniaka (wiadomo, bardzo charakterystyczny).
-
ula_konik
-
przez lukand » 9 lip 2017, o 06:44
Minęło trochę czasu od mojego ostatniego wpisu w tym wątku. Dzisiaj postanowiłem do niego powrócić. Powodem tego było odkrycie, którego właśnie dokonałem. Otóż okazało się, że głosu Glencorze Palliser użyczyła Jolanta Zykun. (
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jolanta_Zykun).
-
lukand
- Stremowany amator
-
Powrót do Seriale aktorskie